Leul, victima tensiunilor politice. Cum va evolua dupa referendum?

Luni, 30 Iulie 2012, ora 14:56
3312 citiri
Leul, victima tensiunilor politice. Cum va evolua dupa referendum?

Tensiunile politice din Romania au determinat devalorizarea puternica a leului, in ultimele luni, aceasta atingand cote maxime odata cu anuntarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Insa si dupa aflarea rezultatului, analistii sunt impartiti in ceea ce priveste soarta monedei nationale.

Luni, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,5558 lei/euro, insemnand o apreciere cu 1,21% a leului fata de moneda europeana, dupa rezultatele referendumului, care are toate sansele sa fie invalidat, deoarece prezenta la vot a fost de doar 46,23%, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), anuntate dupa centralizarea din 99,97% din sectiile de votare.

Curs euro - leu Leul s-a apreciat puternic, dupa referendum

Referendum 2012 - 46,23% prezenta la vot - rezultate partiale BEC la 99.97% din sectii

"Cred ca implicatiile pe curs vor fi mai degraba in sensul in care ve disparea o sursa de presiune pe deprecierea leului, dar nu cred ca vom asista la o revenire catre nivelurile anterioare.

Este foarte probabil ca luptele politice sa influenteze cursul, dar aici intervin si alti factori, cum ar fi declaratiile si masurile care se iau in domeniul economic", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Economistii din sistemul bancar isi pastreaza optimismul, considerand ca referendumul nu va influenta prea mult cursul valutar.

Astfel, Vlad Muscalu, economist senior la ING, nu vede acest eveniment de pe scena politica drept unul major.

"Noi ne-am pastrat estimarile si dupa referendum, iar rezultatul nu cred ca va avea vreo influenta deosebita asupra cursului de schimb, mai ales ca deprecierea leului din ultima perioada a avut loc din cauza modului in care au fost luate niste decizii poltice in aceasta perioada, nu neaparat a faptului ca Traian Basescu si-ar fi putut termina mai devreme mandatul", a precizat Muscalu, pentru Ziare.com.

Cat despre evolutia cursului pe termen scurt, economistul ING anticipeaza ca acesta se va calma.

"Aprecierea leului nu va dura foarte mult, pentru ca mai sunt foarte multe lucruri care urmeaza sa se intample pana la alegerile parlamentare si nu cred ca se asteapta nimeni ca toate tensiunile politice sa se termine aici. De asemenea, acestea se vor resimti pe curs, asa cum s-a intamplat si in trecut", a opinat Muscalu.

In asentimentul sau este si economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, care aprecieaza ca scaderea leului din ultima vreme a fost determinata, in mare parte, de faptul ca, pentru o perioada, se astepta ca Basescu va fi demis.

"Insa cursul de azi (luni - n.r.) arata ca investitorii au privit si primit bine rezultatul referendumului. Oricum, liniste n-o sa fie, pentru ca urmeaza alegerile parlamentare si se stie ca anii electorali sunt pierduti, situatia actuala nu este ceva neobisnuit", a spus Hancila, pentru Ziare.com.

Cursul va ramane, totusi, sub presiune

Cu toate acestea, analistul Mircea Cosea considera ca presiunile asupra cursului sunt multe si ca agitatia de pe scena politica nu se va termina prea curand.

"Rezultatul referendumului nu a clarificat nimic pe scena politica, din contra, a inrautatit lucrurile, pentru ca Romania nu este in stare sa aiba o coabitare corecta intre Basescu si USL. Deci, lucrurile, din punct de vedere economic, vor merge prost. Va fi o opozite permanenta, scandaluri in continuu, dosare penale, iar acestea vor avea o influenta asupra cursului, insa nu trebuie sa exageram", a afirmat analistul, pentru Ziare.com.

El sustine ca evolutia cursului este influentata de miscarile politice, insa reprezinta o expresie a economiei. "Dar economia merge, in ultima vreme, atat de prost, incat leul nu se poate mentine la nivelul la care ne-am obisnui noi", a adaugat analistul.

In aceste conditii, el nu se asteapta la o revenire a leului la nivelul de dinainte de perioada tensiunilor politice.

"Cursul nu va mai scadea sub 4,5, iar, pana prin toamna, vom asista la o stabilizare a cursului, dar in defavoarea monedei nationale, pentru ca nu exista suport economic pentru el, iar, pe de alta parte, Banca Nationala nu isi poate permite sa intervina mereu ca sa il sprijine, deoarece a cheltuit deja foarte mult. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este cat isi poate permite BNR sa cheltuiasca din rezerva ei pentru mentinerea unui curs care nu e justificat economic", a conchis Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#rezultate referendum curs euro leu, #previziuni curs euro leu, #referendum curs euro leu, #curs euro leu , #curs valutar