Vasilescu (BNR), despre recordurile doborate de euro: Piata valutara este influentata si de declaratiile politice

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 14:42
6528 citiri
Vasilescu (BNR), despre recordurile doborate de euro: Piata valutara este influentata si de declaratiile politice
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Piata valutara este influentata inclusiv de declaratiile politice, pe langa cauzele de durata, economice, care duc la cresterea cursului de schimb al monedei nationale, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Cursul de schimb leu/euro a atins luni un nou maxim istoric, de 4,7081 lei, ca urmare a unei cresteri de 0,23% fata de vineri, aceasta fiind a cincea zi consecutiva de crestere pentru moneda europeana.

Vasilescu s-a referit la declaratiile senatorului ALDE Daniel Zamfir care a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia Economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR.

Senatorul a solicitat BNR ca, incepand de luni, sa opresca acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

"Investitorii sunt oameni rationali, chiar daca de multa vreme economisti mari arunca ideea ca sunt emotionali. Si, intr-adevar, apare de multe ori emotia, care creeaza panica, iar panica duce la decizii anapoda. Dar este prea devreme ca jucatori importanti de pe piata valutara sa ia decizii emotionale", a spus Vasilescu la Digi24.

Consilierul BNR s-a referit si la cele doua runde electorale din acest an, care ar putea afecta cursul. "Discursurile electorale ar trebui mutate de la motive politice, incepand cu coruptia, si sa trecem pe analize economice", a spus Vasilescu.

Vasilescu arata ca prezenta guvernatorului in Parlament nu ar afecta independenta BNR, dar este afectata eficienta politicii monetare a institutiei.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#euro record, #curs leu euro , #curs valutar