Yuanul, urmatoarea moneda de referinta la nivel international?

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 12:31
2753 citiri
Yuanul, urmatoarea moneda de referinta la nivel international?
Foto: Daylife

Autoritatile chineze au permis, pentru prima data, tranzactionarea monedei nationale pe piata americana, o recunoastere explicita din partea Beijingului a pietei din ce in ce mai mari in yuan, dar si un pas important in planul tarii de a avea una din monedele principale la nivel mondial.

Bank of China permite clientilor sa faca tranzactii cu yuani in Statele Unite, extinzand piata de schimb valutar care a inceput anul trecut, in Hong Kong.

Prin aceasta decizie, se face inca un pas in trasnsformarea yuanului, a carui valoare este strict controlata de stat, in moneda internationala ce poate fi utilizata pentru comert si investitii.

"Ne pregatim pentru ziua cand renminbi-ul (a doua denumire a monedei chineze - n.r.) va fi complet convertibila", a declarat Li Xiaojing, directorul general al subsidiarei Bank of China din New York, citat de The Wall Street Journal.

Pana la jumatatea anului trecut, cumpararea si vanzarea de yuani a fost restrictionata la China continentala. Insa, in luna iulie, moneda a devenit tranzactionabila si pe piata din Hong Kong, valoarea tranzactiilor ajungand la 400 de milioane de dolari.

Decizia Chinei de a permite tranzactionarea monedei sale pe piata americana vine intr-un moment in care Statele Unite fac presiuni asupra guvernului chinez de a permite si cresterea valorii yuanului, pentru a reflecta puterea economica a tarii.

De altfel, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internationala, China a devenit prima putere economica mondiala, dupa puterea de cumparare. Ea ramane, totusi, in urma, la nivelul productiei si al PIB-ului pe cap de locuitor.

Yuanul, la egalitate cu euro si dolarul?

Astfel, in timp, yuanul, tranzactionat la nivel mondial, ar putea avea o valoare similara dolarului, monedei unice europene sau yenului.

Desi se puteau schimba yuani in SUA prin bancile occidentale gen HSBC Holdings, faptul ca acest lucru se poate face direct printr-o banca din China semnalizeaza ca oficialii acestei tari sunt de acord cu extinderea pietei pentru moneda lor.

Bank of China limiteaza valoarea care poate fi convertita intr-o singura zi, pentru clientii individuali la 4.000 de dolari, astfel incat sa fie evitate speculatiile.

Insa nu exista nici o limita pentru sumele convertite de companii, atat timp cat acestea sunt implicate pe piata internationala de schimb valutar.

De asemenea, banca nu impune nicio restrictie nici asupra abilitatii clientilor de a converti yuanii cumparati inapoi in dolari.

"Yuanul devine mai accesibil atat personelor fizice, cat si corporatiilor", a explicat Robert Sinche, seful diviziei de strategie pentru schimbul valutar la RBS Securities. "Insa mai este mult pana cand China va avea o moneda convertibila total", a adaugat acesta.

Luna trecuta, autoritatile chineze au majorat numarul exportatorilor care pot folosi yuanul in tranzactiile internationale de la cateva sute la aproape 70.000. Potrivit unor analisti, in cativa ani, 20 - 30 la suta din importurile de 2,3 trilioane de dolari ale Chinei vor fi tranzactionate in yuani, nu in dolari. Astazi, doar 1 la suta din aceste tranzactii se fac in yuani.

Totusi, desi au crescut schimburile valutare cu yuani, acestea reprezinta doar o mica parte din valoarea pietei, de 4 trilioane de dolari pe zi, fiind infima fata de tranzactiile cu dolari, yeni, euro si alte monede.

Unii analisti sunt de parere ca Beijingul este interesat intr-o crestere treptata a prezentei yuanului pe pietele financiare, in timp ce altii spun ca aceasta decizie schimba total regulile jocului, China facand primul pas spre a avea o moneda cu flotare libera.

Oficialii Bank of China sustin ca iau in considerare tranzactiile cu yuani si din China si din strainatate, in momentul stabilirii cursului de schimb pentru clientii din SUA.

Totusi, in prezent, nu exista o cerere prea mare pentru yuani din partea companiilor americane, care folosesc dolarul pentru tranzactiile internationale.

Potentialii clienti sunt atrasi de yuan, deoarece pare un pariu sigur, avand in vedere ca oficialii chinezi au promis ca vor permite aprecierea monedei. Exista, totusi, riscul ca aceasta apreciere sa se faca prea lent.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#schimb valutar yuan, #schimb valutar moneda chineza , #curs valutar