Ziare.com

Ai bani in banca? Depozitele ar urma sa fie garantate de UE - Germania se opune proiectului

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 09:20

   

Ai bani in banca? Depozitele ar urma sa fie garantate de UE - Germania se opune proiectului
Comisia Europeana ar urma sa propuna, marti, in pofida reticentelor exprimate de Germania, infiintarea treptata, pana in 2024, a unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare, in ideea de a evita panicile bancare prin asigurarea deponentilor cu privire la siguranta plasamentelor lor.

Acest sistem ar urma sa intre progresiv in vigoare la mijlocul lui 2017 pentru ca dupa mai multe etape sa fie definitivat in 2024, au declarat mai multe surse europene pentru AFP.

In prezent, multe tari europene, inclusiv Romania, dispun de un sistem national de garantare a depozitelor bancare, care garanteaza depunatorilor la bancile membre, in cazul insolvabilitatii sau falimentului acestora, o suma maxima de 100.000 euro.

Potrivit proiectului Comisiei Europene, intr-o prima faza de trei ani (intre 2017-2020), bancile ar urma sa plateasca mai mult de trei sferturi din contributia lor la fondul national de garantare a depozitelor, iar restul la fondul comun european.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Evolutiile si paradoxurile dobanzilor la credite si depozite

Daca o banca va da faliment in aceasta perioada, deponentii dintr-o tara vor fi despagubiti de la fondul national de garantare, iar daca acesta nu este suficient, suma va fi completata de la fondul european. In cea de-a doua faza (intre 2020 si 2024), fondul european de garantare ar urma sa intervina inca de la inceputul cazurilor de faliment, deponentii urmand sa fie despagubiti atat de fondul national cat si de cel european.

Insa, in fiecare an contributia fondului european ar urma sa creasca progresiv in raport cu partea fondului national pentru a ajunge la 100% in 2024.

Germania stramba din nas

Cu toate acestea, Germania, prima economia a zonei euro, si-a exprimat reticentele fata de ideea unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare. Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a subliniat ca Berlinul a dori mai degraba o reducere a riscurilor in sectorul bancar decat o mutualizare (divizarea) a riscurilor.

"Nu este niciun secret ca pe baza discutiilor de pana acum avem unele intrebari la care nu am primit raspuns. Ele incep cu baza legala si apoi urmeaza si alte semne de intrebare mai importante. Ideea este ca trebuie sa reducem riscurile in sectorul bancar si nu doar sa impartim si sa mutualizam riscurile", a declarat Martin Jaeger, purtator de cuvant la Ministerul german de Finante.

Siguranta depozitelor bancare: Cine ar putea fi in pericol - noi propuneri UE

Sistemul european de garantare a depozitelor bancare constituie cel de-al treilea, si ultimul, pilon al Uniunii Bancare Europene, a carei idee a aparut in timpul crizei datoriilor din zona euro. Primul pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere, care a atribuit Bancii Centrale Europene (BCE) sarcina supervizarii bancilor de importanta sistemica din statele membre ale zonei euro, incepand cu data de 4 noiembrie 2014.

Al doilea pas ar urma sa constea intr-un fond unic de solutionare, destinat evitarii folosirii banului public in cazul falimentului unei banci. Acest fond ar urma sa fie lansat in luna ianuarie 2016 si va creste progresiv gratie contributiilor bancilor pentru a ajunge la 55 de miliarde de euro in 2025.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1916 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor