Cum ne-ar putea disparea banii depusi in banci - Lectie financiara din Cipru

Luni, 18 Martie 2013, ora 14:12
9683 citiri
Cum ne-ar putea disparea banii depusi in banci - Lectie financiara din Cipru

Propunerea creditorilor internationali de a taxa depozitele bancare din Cipru, ca parte a ajutorului financiar, a surprins intreaga Europa, analistii calificand masura drept una extrema.

Potrivit intelegerii initiale incheiate duminica, statul insular trebuia sa opreasca 9,9% din sumele mai mari de 100.000 de euro depuse in banci si 6,75% din cele aflate sub acest prag.

Cipru: Taxarea depozitelor din banci, o cutie a Pandorei pentru zona euro

Practic, cipriotii se vor trezi fara o parte din bani in conturi, care nu vor putea fi recuperati.

Dupa publicarea informatiei, mii de ciprioti s-au grabit si au golit bancomatele, acuzand Guvernul de la Nicosia de furt, insa sumele aferente taxarii erau deja blocate.

Presedintele Nicos Anastasiades a incercat sa linisteasca populatia, explicand ca alternativa, adica falimentul, era de neconceput.

Prin aceasta masura, creditorii internationali doresc sa colecteze 5,8 miliarde de euro, ca parte a planului de salvare care totalizeaza 10 miliarde de euro. Cei mai afectati de acest lucru ar trebui sa fie oligarhii rusi, care isi tin banii in Cipru.

Parlamentul cipriot trebuie sa dea un vot in acest sens, luni, insa surse oficiale au declarat pentru Wall Street Journal ca statul incearca sa renegocieze pragurile, noile propuneri fiind taxarea depozitelor pana in 100.000 de euro cu 3%, intre 100.000 si 500.000 de euro cu 10%, iar cele care depasesc aceasta suma, cu 15%.

Care va fi impactul

Comisarul european Olli Rehn a dat asigurari ca masuri similare nu se vor lua in celelalte tari din Uniunea Europeana, insa, pe termen scurt, populatia s-ar putea panica.

"Este un mare semn de intrebare ce se va intampla in celelalte tari din zona euro, unde este posibili ca deponentii sa isi retraga depozitele, in mod preventiv. Urmatoarele zile vor fi decisive in acest sens. Daca se va contura o reactie de panica, atunci ea va fi foarte greu de stapanit, iar riscurile vor fi foarte mari", a precizat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

El mai considera ca, pe termen mediu, s-ar putea schimba foarte mult comportamentul deponentilor, care ar urma sa priveasca cu alti ochi distributia riscurilor intre posibilitatile de plasament.

"Insa aceste modificari de comportament, daca se asaza relativ repede in piata, nu vor genera efecte negative prea multe, ci chiar pozitive. Ma refer la faptul ca se reechilibreaza preferintele pentru diversele tipuri de plasament. De exemplu, fondurile mutuale sunt dezavantajate in acest moment, pentru ca nu sunt garantate.

Insa, daca oamenii vor observa ca nici cele din banci nu sunt atat de sigure pe cat se gandeau ei, atunci va fi posibila o migrare", ne-a explicat Aurelian Dochia.

Bursele europene au reactionat negativ la aceasta veste, indicele FTSE 100 consemnand o scadere de 1,5% la deschiderea sedintei de tranzactionare. De asemenea, indicele CAC din Franta a avut o cadere de 2,1%, DAX-ul german a deschis cu 1,7% mai jos, iar bursele din Spania si Italia au avut un declin de peste 3%.

De altfel, actiunile bancilor Unicredit si Societe Generale au pierdut mai mult de 5% din valoare, scrie The Guardian.

In plus, costurile de asigurare a datoriei Ciprului impotriva riscului de neplata (credit default swap - CDS) au crescut de aproape sapte ori luni dimineata, la 7,68 puncte, de la 1,13 puncte procentuale, cotatia de vineri.

Pe de alta parte, Germania s-a spalat pe maini de acuzatiile conform carora masura a fost implementata de Berlin, prin vocea minstrului de Finante, Wolfgang Schauble, care a adaugat ca tara sa nu se va opune unei alternative, potrivit The Guardian.

De asemenea, agentia Moody's a avertizat ca situatia din Cipru va afecta ratingul unor banci, din cauza retragerilor masive care ar putea urma.

Populatia are mereu de suferit

De fiecare data cand sunt probleme severe, populatia trebuie sa suporte costurile, indiferent daca este sau nu de vina.

"Nota de plata este platita mereu de oamenii de rand. In ultima instanta, ei mereu vor fi afectati. In cazul Greciei, recomandarea UE a fost sa taxeze impozitele mari, insa in Cipru s-a preferat varianta taxarii totale, pentru a-si putea pastra statutul de paradis fiscal", a opinat Aurelian Dochia.

El sustine ca a fost o alegere care a facut ca povara sa fie simtita si de micii deponenti si ca decizia a imprastiat riscurile catre intreaga populatie.

Cat ar pierde oligarhii rusi care au depozite in Grecia

De fapt, prin aceasta masura, creditorii internationali vor sa sanctioneze oligarhii rusi care sunt acuzati ca isi spala banii in Cipru.

Anatoli Aksakov, un reprezentant al asociatiei regionale a bancilor rusesti, a declarat, pentru agentia Interfax, ca fondurile rusesti care vor fi afectate se situeaza la 15,4 miliarde de euro, in timp ce editia ruseasca a revistei Forbes a estimat o suma mai mare, de 35 miliarde de euro, scrie Mediafax.

"Masura vizeaza refugiatii fiscali, in special pe cei rusi, care vor pleca dupa ratificarea acordului. Cipru nu va face nicio afacere cu acest lucru. Din afara, pare ca solutia este indreptata catre oligarhi", a sustinut analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Depozitele strainilor reprezinta doar 37% din total, astfel ca si nativii vor avea de suferit, chiar daca sumele retinute din taxare vor fi mai mici.

"Daca in Cipru populatia traieste din depozite, atunci este o problema", a continuat Serbanescu.

The Guardian il citeaza pe presedintele rus, Vladimir Putin, care a declarat ca masura este "incorecta, neprofesionala si periculoasa".

In plus, gigantul rus Gazprom a propus Ciprului un plan prin care sa preia costurile restructurarii sectorului bancar al tarii, principala cauza a dificultatilor financiare ale Guvernului de la Nicosia, in schimbul dreptului de a explora gaze naturale in apele teritoriale ale acestui stat.

Ce s-ar intampla in Romania daca s-ar aplica o masura similara

Desi analistii chestionati sustin ca o situatie similara nu se poate intampla in Romania, pentru ca nu suntem in zona euro si depozitele strainilor sunt infime, o taxare a depozitelor pentru a salva bancile din tara noastra ar avea efecte negative.

"Evident ca trebuie luate niste decizii legate de cum se vor distribui costurile salvarii bancilor. Nimeni nu va fi multumit complet de oricare decizie va fi luata, nici contribuabilii, nici detinatorii de obligatiuni si nici deponentii. In consecinta, se va taia nodul gordian si vor plati cu totii", a avertizat Aurelian Dochia.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut, in ianuarie, cu 0,3%, la 74,9 miliarde lei, iar cele ale persoanelor juridice s-au redus cu 3,6%, la 48,8 miliarde lei.

Potrivit BNR, depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 0,2%, la 72 miliarde lei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#taxare depozite banci Cipru, #taxare depozite banci, #efecte taxa depozite banci Cipru, #criza Cipru , #depozite banci