Criza din Cipru: Ce ar putea castiga Romania si cum vad romanii de acolo taxarea depozitelor bancare

Joi, 21 Martie 2013, ora 09:04
4458 citiri
Criza din Cipru: Ce ar putea castiga Romania si cum vad romanii de acolo taxarea depozitelor bancare

Taxarea depozitelor bancare din Cipru a provocat o adevarata isterie atat in randul populatiei, cat si pe pietele financiare. In consecinta, Parlamentul de la Nicosia a respins masura, trimitand tara mediteraneeana intr-o etapa superioara a crizei.

In aceste conditii, noi am putea atrage acesti deponenti in tara noastra, care are un sistem bancar mai stabil decat Cipru. In plus, randamentele platite de bancile care activeaza in Romania sunt mai bune.

Taxarea depozitelor din Cipru, respinsa in Parlament - BCE e gata sa furnizeze lichiditati

"Aceste intrari de capitaluri ar putea compensa reducerea treptata a expunerii grupurilor financiare vestice fata de tarile europene emergente, astfel reducandu-se riscul unui deficit de finantare in euro pe masura ce ajung la maturitate creditele externe contractate de la bancile-mama", a explicat Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, pentru Ziare.com.

Ea considera ca, daca s-ar fi implementat taxarea depozitelor in Cipru, atunci principalul efect asupra Romaniei ar fi fost diminuarea randamentelor platite atat de banci, cat si de Trezoreria statului.

In plus, ea a adaugat ca impactul asupra cursului valutar va fi limitat, "deoarece majoritatea depunatorilor straini vor prefera sa-si tina banii in euro si sa nu-si asume riscul de curs".

Parlamentul din Cipru a respins taxarea depozitelor bancare

In schimb, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), considera ca banii nu vor migra din Cipru in Romania, ci catre alte paradisuri fiscale.

"Cipru este un semnal grav si negativ pentru toti deponentii din toate tarile UE aflate intr-o situatie financiara proasta (Italia, Spania, Grecia). Nu cred ca Romania va deveni o tinta pentru depozitarea banilor. Sunt alte destinatii ca Luxemburg, San Marino, Lichteistein, Monaco, Olanda, Elvetia, care ofera mult mai mare siguranta si legislatie favorabila", a mentionat acesta, pentru Ziare.com.

Ce se intampla cu sucursalele Bancii Transilvania din Cipru

Banca Transilvania are deschise doua filiale in Cipru, iar reprezentantii BT au dat lamuriri, pentru Ziare.com, legat de situatia acestora.

"In acest moment sunt temporar suspendate transferurile din conturile deschise la Sucursala BT Cipru catre alte tari, inclusiv catre alte conturi deschise la BT. Banca Transilvania urmeaza astfel instructiunile oficiale primite in legatura cu acest aspect.

In ceea ce priveste programul cu clientii celor doua unitati BT din Cipru - Sucursala Cipru si Agentia Limassol - marti (19 martie) si miercuri (20 martie) acestea sunt inchise, avand in vedere ca Banca Centrala a Ciprului a stabilit ca in datele respective sa fie zile bancare nelucratoare. Banca Transilvania nu are bancomate in Cipru", se arata in informarea remisa de institutie.

Romanii, solidari cu protestatarii

Cipriotii s-au rasculat impotriva masurii de taxare a depozitelor impusa de partenerii europeni, marti, protestand in fata Parlamentului de la Nicosia, cu pancarde pe care erau scrise mai multe mesaje, precum "Fara taxe!" sau "Ati uitat de solidaritate".

Si comunitatea romaneasca in Cipru, care numara aproximativ 25.000 de persoane, conform ultimului recensamant, nu a fost de acord cu taxarea depozitelor.

Lucian Preda, administratorul forumului romanilor din Cipru, CyprusAlien.com, a explicat, pentru Ziare.com, ca situatia conationalilor de acolo nu este una fericita, avand in vedere ca multi accepta sa locuiasca in conditii improprii pentru a plati o chirie mai mica, mananca ieftin si lucreaza chiar si 12 ore pe zi.

"In ultima perioada (de 2-3 ani), se gaseste din ce in ce mai putin de munca si e platita din ce in ce mai prost. Cei care castiga peste 1.000 euro/luna in Cipru tin cu dintii de acel loc de munca, pentru ca e foarte greu sa gasesti ceva similar, chiar si cu pregatire si experienta relevanta", a precizat Lucian Preda.

Astfel, tinand cont de munca din ce in ce mai putina si mai prost platita din Cipru, decizia de taxare a conturilor este vazuta de multi dintre romani ca un furt al banilor castigati cinstit, din greu, de catre ei.

"Acest lucru ar putea fi picatura care umple paharul in cazul multora dintre romani, care este posibil sa paraseasca definitiv insula, dupa aceasta lovitura sub centura, data de Guvernul de la Nicosia", a adaugat Lucian Preda.

Insa romanii din Cipru nu prea vor sa se intoarca in Romania, avand in vedere ca nu intrevad sanse prea mari de angajare si ar prefera sa incerce sa isi gaseasca de munca intr-o alta tara.

Ce urmeaza pentru Cipru

Ca urmare a faptului ca Parlamentul din Cipru a respins masura de impozitare a depozitelor, creditorii internationali trebuie sa se intalneasca din nou, pentru a discuta despre o noua varianta de ajutor.

Ministrul de Finante din Luxemburg, Luc Frieden, si-a convocat omologii din zona euro pentru o intalnire de urgenta, informeaza Bloomberg, iar Banca Centrala Europeana si-a reiterat sprijinul, reprezentantii sai mentionand ca va interveni cu lichiditatea necesara.

"Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro si trebuie sa gasim o alternativa viabila. E o decizie trista", a declarat Luc Frieden.

Respingerea in Parlament vine la doar cateva zile dupa ce creditorii internationali au pus o conditie dura pentru Cipru: pentru a primi un ajutor din partea lor de 10 miliarde de euro, Guvernul de la Nicosia trebuie sa taxeze depozitele, pentru a strange o suma suplimentara de 5,8 miliarde de euro.

Conform sursei citate, oficialii BCE, FMI si din Comisia Europeana discuta despre posibilitatea de a prelungi vacanta bancara, de miercuri pana vineri, precum si un control suplimentar al capitalului, de teama ca cipriotii si strainii cu depozite in banci isi vor retrage in masa banii.

Intelegerea initiala presupunea ca depozitele mai mari de 100.000 de euro sa fie taxate cu 9,9%, iar cele sub acest prag, cu 6,6%. Ulterior s-au luat in calcul mai multe variante, inclusiv ca pentru deponentii mici sa nu fie perceputa deloc aceasta taxa.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Cipru efecte Romania, #taxare depozite Cipru efecte Romania, #Romania profita criza Cipru, #taxare depozite Cipru, #criza Cipru , #depozite banci