Criza din Cipru: Sfatul BNR referitor la depozitele din bancile din Romania

Marti, 26 Martie 2013, ora 20:00
4423 citiri
Criza din Cipru: Sfatul BNR referitor la depozitele din bancile din Romania

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, ii sfatuieste pe cei care au depozite mai mari de 4,2 milioane euro sa gaseasca variante alternative de economisire.

El a fost intrebat de catre jurnalisti daca, dupa deciziile luate in Cipru, populatia Romaniei ar trebui sa se teama de siguranta depozitelor la banci.

"Dobanzile real negative prin depunere la banca sunt inca totusi mai bune decat dobanzile pe care ti le ofera banul tinut la saltea si care este si mai real negativa (dobanda - n.red.). Dobanda nominala pe care ti-o da banca e mai mare decat dobanda pe care ti-o da banul tinut la saltea, care este zero.

Daca ai mai mult de 100.000 euro, ceea ce foarte putini au, si daca avand mai mult de 100.000 euro nu ai buna prevedere de a imparti cei peste 100.000 de euro la 42 de banci (in sensul ca fiecare are posibilitatea de a depune acesti bani la bancile din sistem, cei 100.000 fiind maximul garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor - n.red.). Cei care au mai mult de 4,2 milioane pot sa isi gaseasca alte variante", a explicat Lazea.

In noaptea de duminica spre luni, guvernul cipriot si oficialii europeni au ajuns la o intelegere privind imprumutul de 10 miliarde de euro, care presupune ca deponentii mari din cele doua banci mari din tara sa suporte o mare parte din pierderi.

Astfel, depozitele mari din Laiki vor fi blocate in totalitate, in timp ce depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus ar putea suferi pierderi de pana la 30 la suta, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului cipriot.

Confom reprezentantilor celor doua banci din Romania, masura nu va afecta filialele din tara noastra.

Bancile din Cipru, bolnavii Europei. Care e situatia lor in Romania si cum le sunt afectati clientii

"Marfin Bank Romania nu este afectata de catre deciziile luate de Eurogroup. Banca se supune legislatiei din Romania, iar activitatea sa este reglementata si supravegheata de catre Banca Nationala a Romaniei", a declarat Cornel Stanescu, Deputy CEO, Marfin Bank Romania, care este subsidiara Laiki Bank din Romania.

De asemenea, potrivit reprezentantilor Bank of Cyprus Romania, masurile adoptate in Cipru nu vizeaza operatiunile pe piata locala. De asemenea, Bank of Cyprus a precizat ca decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicata numai pentru depozitele constituite in Cipru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#BNR sfaturi romani depozite banci, #BNR taxare depozite Cipru, #taxare depozite Cipru , #depozite banci