Cum pot fi falimentate bancile din Romania, dupa modelul sud-coreean

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 19:04
7832 citiri
Cum pot fi falimentate bancile din Romania, dupa modelul sud-coreean
Foto: joongangdaily.com

Clientii nemultumiti de bancile care i-au imprumutat, ce vor sa-si pedepeseasca creditorii, pana cand ii vor aduce in pragul falimentului, s-ar putea inspira din actiunea "colegilor de suferinta" din Coreea de Sud.

Mai multe banci din Coreea de Sud au ajuns la un pas de faliment, dupa ce clientii nemultumiti s-au hotarat sa isi retraga banii din depozite si sa-si incheie orice afaceri cu respectivii creditori, anunta Joong Ang Daily.

Domin Bank este cea de-a opta banca din Coreea de Sud care a ales sa isi suspende "temporar operatiunile", din cauza "retragerilor masive de fonduri".

Decizia a luat prin suprindere atat piata cat si arbitrii bancari, avand in vedere ca acesta este primul caz in care o banca alege sa-si inchida singura afacerea. Potrivit declaratiilor oficialilor bancii, intr-o singura saptamana, clientii au retras peste 28 de milioane de dolari.

Vestea a ajuns si in Romania

In cazul Romaniei, in grupul clientilor bancii Volksbank deja s-a aflat despre actiunea celor din Coreea de Sud, cu ocazia postarii pe grupul de pe Internet a unui link catre articolul ce descrie situatia din tara asiatica.

La noi, bancile tin in depozitele proprii peste 83,5 miliarde de lei, bani economisiti de populatie. Statisticile pe luna decembrie 2010 aratau ca 50 de miliarde de lei erau depozite in moneda nationala, in timp ce mai bine de 33,5 miliarde lei erau depozite in valuta.

Grupurile clientilor nemultumiti s-au format in vara anului trecut, cand bancile au inceput o lupta impotriva Ordonantei 50/2010. Unul dintre cele mai numeroase grupuri este cel al clientilor nemultumiti de Volksbank, creditorul care a dat printre cele mai multe credite in moneda exotica, francul elvetian.

Busan este epicentrul "revoltei"

Orasul Busan este epicentrul crizei incepute de clientii nemultumiti care vor sa pedepseasca bancile din Coreea de Sud, iar Busan Savings Bank este una din primele banci care a fost golita de clienti.

Luni dimineata, la usile bancii mai sus mentionate, in jurul orei 3:00 (ora Coreii de Sud), mai bine de 500 de clienti asteptau in sir indian, nerabdatori sa-si retraga banii. In jurul orei 9:00 dimineata, numarul acestora crescuse la 1.000.

Kim Seok-dong (foto stanga), presedintele Comisiei de Servicii Financiare din Coreea de Sud (reglementatorul bancar - n.r.), a incercat sa recastige increderea clientilor promitand ca el personal va depune la aceasta banca o suma de 20 de milioane won (aproape 18.000 de dolari americani), dar nu a avut niciun succes.

In total, opt din cele 105 banci care actioneaza in piata sud-coreeana au primit o lectie de la clienti. Analistii financiari spun ca, pentru bancile coreene, aceasta saptamana se va dovedi a fi cruciala, avand in vedere evolutia lucrurilor.

Supararea clientilor provine din faptul ca bancile de economii au facut imprumuturi mari pentru a sustine mari proiecte de finantare in 2005 si 2006, in timpul boom-ului imobiliar.

Din pacate pentru aceste banci, se pare ca imprumuturile au fost date catre firme de constructii mici, care s-au dovedit a fi vulnerabile in fata crizei incepute in 2008, acestea din urma dand faliment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#banci sud coreene romanesti faliment, #clienti nemultumiti banci , #depozite banci
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Asemenea articole, care abordeaza subiecte mult prea delicate, cum este falimentul bancar, ar trebui sa fie scrise cu foarte multa prudenta!