Cum sa-ti inmultesti banii pusi deoparte - topul celor mai bune depozite bancare

Advertorial
Luni, 27 Iunie 2016, ora 14:15
189202 citiri
Cum sa-ti inmultesti banii pusi deoparte - topul celor mai bune depozite bancare
Foto: Arhiva Ziare.com

Oferta bancilor este foarte variata, in ziua de astazi, asa ca trebuie sa te informezi, sa fii atent la ce se intampla cu banii tai, ca sa poti lua cea mai buna decizie. Nu de altceva, dar s-ar putea sa realizezi ca vorba din popor "socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea targ" e cat se poate de adevarata.

Dar cum sa-ti dai seama care depozit bancar este mai potrivit pentru tine? Si la ce trebuie sa fii atent pentru a face cea mai buna alegere?

Ca sa-ti venim in ajutor, am analizat ofertele bancilor, ca sa le descoperim pe cele mai bune, dar si pe cele mai putin avantajoase pentru economiile tale.

(Click pe tabel pentru a-l mari)

In primul rand, nu uita ca dobanzile sunt impozitate cu 16%, deci o parte din banii tai vor merge catre stat.

Apoi, trebuie sa ai mare grija la urmatorul aspect: in afara de dobanda la depozit scoasa in fata, aparent avantajoasa, unele banci retin comisioane si alte taxe, care nu sunt intotdeauna la vedere, astfel ca ajungi sa retragi mai putini bani decat te-ai fi gandit.

Pentru a evidentia ce se intampla cu adevarat cu banii tai, pas cu pas, am comparat ofertele bancilor la un depozit de 2.000 de lei pe 12 luni, cu ajutorul portalului FinZoom.ro.

O dobanda avantajoasa si comisioane zero reprezinta cea mai fericita combinatie pentru clientii bancilor.

Topul celor mai bune oferte la depozitele in lei pe 12 luni

Astfel, Libra Internet Bank este una dintre putinele banci care nu percep comisioane pentru deschiderea, administrarea si inchiderea contului sau pentru retragerea numerarului. Dobanda oferita este una avantajoasa si ramane neschimbata pe toata perioada constituirii depozitului.

Nici Marfin Bank nu percepe comisioane. Insa oferta acestei banci presupune ca rata dobanzii sa creasca din trei in trei luni. Deci, daca esti nevoit sa scoti banii mai devreme decat termenul stabilit, nu vei putea profita la maximum de castig.

Si Banca Transilvania ofera o dobanda convenabila, doar ca percepe un comision de 8 lei la retragere. La randul sau, Patria Bank iti ia 1,5 lei in fiecare luna drept comision. Din fericire, la final nu iesi pe pierdere.

La Idea Bank, comisionul de administrare a contului este, in acest caz, de 2 lei pe luna, astfel ca ajungi dupa un an sa scoti doar cu 12 lei mai mult decat ai depus.

Topul celor mai dezavantajoase oferte la depozitele in lei pe 12 luni

Dobanda mica si comisioanele mari reprezinta o combinatie neplacuta pentru clientii bancilor, care ajung sa retraga mai putini bani decat au depus.

In cazul UniCredit Bank, se percepe un comision lunar de 3 lei si de 13 lei pentru retragere. La OTP Bank se percepe comision de 5 lei pe luna, care iti diminueaza castigul, in timp ce BRD are comisioane lunare de 4,2 lei si te taxeaza cu 14,2 lei la retragere.

Banca Romana de Credite si Investitii te taxeaza cu 5 lei in cele 12 luni, iti mai ia si statul 16%, astfel ca ajungi sa retragi cu 40 de lei mai putin decat ai depus.

Depozitul ING Bank are cele mai mari comisioane: cel lunar e de 5 lei, iar cele de retragere ajung la cate 21 de lei. In final, retragi cu 57 de lei mai putin decat ai depus.

Gaseste cea mai buna varianta pentru tine

Cele mai multe banci ofera depozite clasice de 3, 6 si 12 luni.

Insa, daca vrei sa ai parte de o dobanda avantajoasa, dar si sa retragi banii destul de repede, atunci ar trebui sa te orientezi catre perioade atipice, doarece acestea ofera cel mai bun raport castig/perioada de timp.

Un bun exemplu este depozitul Blitz de la Libra Internet Bank, care are urmatoarele avantaje:

  • Dobanda de 2,50% (LEI) si 1,25% (EURO) este mai mare decat la depozitele obisnuite;
  • Perioada este de minim 7 luni si nu are niciun comision de administrare;
  • Dobanda ramane fixa pe toata perioada constituirii depozitului;
  • Suma minima necesara pentru deschiderea unui astfel de depozit este de 100 de lei, respectiv 100 de euro.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#depozite banci, #dobanda depozit, #comision zero depozit , #depozite banci