Economiile s-au dublat in 4 ani! Criza l-a transformat pe roman in Hagi Tudose

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 08:48
3338 citiri
Economiile s-au dublat in 4 ani! Criza l-a transformat pe roman in Hagi Tudose

Cei trei-patru ani de criza ne-au transformat dintr-un popor de imprumutati in unul de avari. Banii tinuti de populatie in banci aproape ca s-au dublat in patru ani, ajungand pana la 115 miliarde de lei.

Bilantul anilor de criza arata o situatie ingrijoratoare aproape in toate aspectele, insa exista cel putin un domeniu in care romanii au facut progrese uimitoare.

Depozitele bancare ale populatiei au crescut de la 68,6 miliarde de lei, in februarie 2008, la 115 miliarde de lei, in decembrie 2011 (sumele includ si valoarea in lei a depozitelor in valuta), conform calculelor Business24 realizate pe baza datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Soldul total al depozitelor la banci (persoane fizice, companii si institutii publice) era in noiembrie 2011 de 181,26 de miliarde de lei, in crestere cu 9,2 miliarde de lei fata de aceeasi luna a anului anterior. Cresterea era datorata in totalitate populatiei.

Depozitele populatiei aproape ca s-au dublat in ultimii patru ani, cresterea reala fiind insa ceva mai mica, daca luam in considerare factori precum evolutia inflatiei in aceasta perioada si devalorizarea euro. Moneda unica a valorat in medie 3,68 de lei, in 2008, valoarea sa din acest moment fiind de 4,34 lei, conform BNR.

"Chiar si asa, cresterea depozitelor populatiei este semnificativa. Explicatia este ca, in prima parte a acestei perioade, in anii 2008 si 2009, veniturile romanilor au continuat sa creasca, insa consumul a scazut dramatic. O parte din aceasta diferenta dintre banii castigati si cei cheltuiti a fost plasata in depozite la banci", a explicat pentru Business24 consultantul financiar Aurelian Dochia, care a fost in trecut director general al BRD si consultant pentru Banca Mondiala.

Citeste mai multe despre

Economiile s-au dublat in 4 ani! Criza l-a transformat pe roman in Hagi Tudose pe Business24.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#depozit banca dobanda, #economisire bani depozit, #dobanda mare depozit, #metode economisire, #Bogdan Baltazar, #Aurelian Dochia , #depozite banci