Norocosii ruinati: Ce s-a intamplat cu averile castigate la loto

Advertorial
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 16:25
80313 citiri
Norocosii ruinati: Ce s-a intamplat cu averile castigate la loto

Sigur te-ai gandit si tu macar o data cum ar fi sa castigi la loto un premiu de cateva milioane de euro: vacante de lux, vile impunatoare si masini puternice, poate chiar si un iaht, dar nu la Marea Neagra, ci in Caraibe; iti lasi vechiul serviciu si pleci in lume, iti cumperi tot ce-ai putut visa vreodata, poate iti deschizi o mare afacere...

Sunt atat de multe lucruri pe care crezi ca le-ai putea face daca ai primi peste noapte atat de multi bani. Si poate ca visul nu suna rau, dar practica a demonstrat ca marii castigatori la loto apuca sa se bucure foarte putin de mirajul vietii in lux, pentru ca isi risipesc banii in timp record si ajung inapoi de unde au plecat sau chiar mai rau, in faliment.

Si nu vorbim aici de cazuri izolate. Castigatori de averi fabuloase la loterie sunt putini, iar dintre ei majoritatea ajung rapid la sapa de lemn. In Statele Unite, de exemplu, 70% dintre imbogatitii peste noapte ajung sa dea faliment, conform unei analize a National Endowment for Financial Education (NEFE), un ONG american din domeniul financiar.

Explicatia este simpla: cei mai multi castigatori la loto nu au notiuni elementare de educatie financiara, nu stiu sa aleaga cel mai bun depozit bancar. Ei nu au cum sa administreze averi tocmai pentru ca n-au reusit niciodata, de fapt, sa faca avere.

Specialistii sustin ca oamenii care s-au trezit peste noapte milionari ajung sa se creada invincibili, pierd legatura cu realitatea, din cauza euforiei, iar asta le afecteaza deciziile.

Chiar si cei care se gandesc totusi sa-si investeasca banii, nu doar sa-i cheltuie, ajung de multe ori sa ia decizii proaste, pentru ca nu sunt suficient de atenti in ce isi baga banii, din moment ce cred ca au la dispozitie un sac fara fund.

Exista desigur si cazuri fericite, insa cele mai rasunatoare si mai frapante sunt esecurile.

Este si cazul ieseanului care a castigat 3,8 milioane de euro la loto in 2008, insa in doar cativa ani a reusit sa-i risipeasca pe toti. Cum a cheltuit atatia bani? I-a dat pe vile si masini de lux, i-a imprumutat cu o mana larga pe altii, iar cand s-a gandit sa investeasca totusi si in firma pe care o detinea era deja prea tarziu.

La fel a patit si un tanar din Suceava, in 2003, care a castigat 1,3 milioane de euro la loto, dar i-a rispit pe toti in mai putin de 3 ani de zile. Nu a stiut sa-si gestioneze averea, iar din toti banii au ramas doar niste apartamente facute cadou familiei, pentru ca el si locuinta si-a pierdut-o, in cele din urma, desi pentru o scurta perioada a fost miliardar in lei.

Si se intampla bineinteles si la case si sume mai mari. Un britanic care a castigat peste 11 milioane de euro a reusit sa-i cheltuiasca pe toti in doar cativa ani pe tot felul de extravagante, iar in final a ajuns sa se roage de fostul angajator sa-l primeasca inapoi la munca, la groapa de gunoi.

N-ar fi fost oare mai bine pentru oricare dintre norocosii falimentari sa-si puna macar o parte din bani la banca? In lipsa altor idei mai bune, puteau macar sa se asigure in felul acesta ca nu-i cheltuiesc chiar pe toti si nu ajung la sapa de lemn.

Si daca ar fi gasit la timpul lor depozite atat de avantajoase ca in ziua de astazi sigur si-ar fi schimbat norocul. Ghinion!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#castigatori loto faliment, #investitie bani loto, #depozit bancar , #depozite banci