Polonia, zguduita de prabusirea unei banci dubioase

Joi, 16 August 2012, ora 23:06
2569 citiri
Polonia, zguduita de prabusirea unei banci dubioase
Foto: Die Welt

50.000 de polonezi risca sa ramana fara banii depusi la banca Amber Gold, dupa ce aceasta a anuntat luni ca isi inchide operatiunile. Banca are de returnat clientilor ei 24 de milioane de dolari.

Amber Gold vindea produse financiare proprii si oferea dobanzi mai mari decat cele ale altor banci. Miercuri, premierul Donald Tusk a catalogat activitatea bancii ca "o escrocherie" si a cerut Ministerului de Finante sa reuneasca toate autoritatile responsabile, de la Banca Centrala pana la Protectia Consumatorilor, pentru a calcula efectele prabusirii bancii.

"Toate semnele din cer si de pe pamant arata ca oamenii care au investit incredere in aceasta banca au fost inselati. Este de datoria statului sa se miste repede pentru a proteja cetatenii de aceste escrocherii", a declarat premierul polonez, citat de The Wall Street Journal.

Banca a functionat dupa o schema Ponzi, adica dobanzile mari oferite nu proveneau din veniturile proprii, ci de pe seama depunerilor altor persoane. Autoritatile au avertizat timp de trei ani ca banca functioneaza fara licenta, insa aceasta a investit puternic in marketing.

"A fost o schema piramidala clasica. Oamenii au incetat sa mai alimenteze cu bani, si de aici a venit sfarsitul", a declarat un inalt oficial polonez pentru cotidianul Rzeczpospolita.

Activele Amber Gold sunt evaluate la 45 de milioane de dolari, incluzand si 100 de kilograme de aur. Colapsul bancii a zdruncinat increderea UE in eficacitatea sistemului de reglementare financiara din cea mai mare economie emergenta a Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#prabusire banca Polonia, #scandal financiar Polonia, #faliment banca Polonia , #depozite banci