Solutia cipriota nu a speriat europenii - depozitele la banci au crescut

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 11:05
1884 citiri
Solutia cipriota nu a speriat europenii - depozitele la banci au crescut

Politicienii europeni au reusit sa previna extinderea crizei din Cipru in Europa sau un exod al capitalului prin planul aplicat in insula pentru redresarea sectorului sau bancar.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE), depozitele au scazut luna trecuta in Cipru, insa a fost evitata o prabusire puternica, in timp ce depozitele din alte tari membre ale zonei euro au crescut, relateaza Wall Street Journal.

Astfel, datele BCE "sugereaza un grad redus de contagiune ca urmare a aplicarii procedurii de tip bail-in (salvare cu resurse proprii - n.red.), care a vizat depozitele neasigurate, catre alte tari din zona euro, ceea ce va aduce probabil un moment de usurare" printre alti lideri europeni, a spus Martin van Vliet, economist ING Bank.

Statul cipriot a demarat un amplu proces de restucturare a sectorului bancar in schimbul pachetului financiar de 10 miliarde de euro primit in martie din partea partenerilor sai externi.

Analistii considera ca normele stricte privind controlul capitalului impuse de guvernul cipriot au limitat declinul depozitelor persoanelor fizice si companiilor la bancile cipriote la 1,8 miliarde de euro, respectiv aproximativ 4%.

De asemenea, depozitele au crescut in alte tari din sudul Europei, inclusiv Spania, Portugalia, Grecia si Italia, aratand ca deponentii din aceste tari nu au vazut intelegerea legata de Cipru ca o amenintare pentru propriile economii.

Mai multi oficiali europeni au argumentat pentru intangibilitatea depozitelor sub 100.000 de euro, plafonul maxim de garantare, in timp ce depozitele mai mari de acest nivel ar urma sa fie afectate doar dupa ce investitorii privati isi vor asuma pierderi.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#depozite Europa, #plan salvare Cipru, #depozite Cipru , #depozite banci