Topul celor mai economi romani, pe judete

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:12
2642 citiri
Topul celor mai economi romani, pe judete
Foto: Arhiva

Cei mai economi par a fi bucurestenii, clujenii si bacauanii, care au reusit sa depuna la banci cele mai mari sume pe cap de locuitor, in fiecare luna.

Conform calculelor facute de Gandul, in prima jumatate a acestui an, fiecare roman a depus la banci cate 52 de lei pe luna, in medie, insa cei mai strangatori au reusit sa economiseasca aproape 180 de lei pe luna, asa cum s-a intamplat in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov.

In clasamentul celor mai economi romani mai figureaza clujenii, cu aproximativ 74 lei/luna, si bacauanii, cu aproape 58 lei/luna, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Institutului National de Statistica (INS), sumele incluzand atat depozitele la termen in lei, cat si cele in valuta.

In schimb, economiile facute de locuitorii judetului Alba sunt cele mai mici, doar 13,5 lei pe luna.

Calculele mai arata ca sumele economisite s-au redus de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, dupa cresterea TVA de la 1 iulie, nu este exclus ca dobanzile oferite la depozitele in lei pe un an sa nu acopere inflatia, ceea ce face ca ofertele bancilor sa nu mai fie atractive.

Economistii nu vad insa cresteri ale bonificatiilor la lei pana la sfarsitul anului. "Avand in vedere ca s-a format un surplus de lichiditate considerabil pe piata interbancara, nu ma astept la o crestere a dobanzilor pe piata bancara la depozitele in lei, mai ales ca oportunitatile de plasament ale bancilor s-au redus considerabil", a declarat pentru Gandul Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

Castigurile obtinute de romani din depozitele bancare s-au micsorat dupa 1 iulie, odata cu introducerea impozitului de 16% la aceste plasamente, indiferent ca este vorba de depozitele la vedere sau la termen.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#depozite banci, #economii romani , #depozite banci