Va deveni Cipru un satelit al Rusiei?

Duminica, 24 Martie 2013, ora 13:01
5605 citiri
Va deveni Cipru un satelit al Rusiei?
Foto: Reuters

Parlamentul din Cipru a adoptat, vineri, cateva legi importante, prin intermediul carora vor fi stransi banii necesari salvarii bancilor tarii. Insa Rusia condusa de Vladimir Putin ar putea detine o pozitie-cheie in discutiile urmatoare, scrie cotidianul german Der Spiegel.

Cipru si Grecia sunt cele doua tari din Uniunea Europeana (UE) care au o relatie buna cu Moscova, in primul rand datorita faptului ca religia majoritara este cea crestin-ortodoxa, iar statele mediteraneene mentin o relatie stransa cu seful bisericii din Rusia.

Insa Guvernul lui Vladimir Putin este suparat pe cel de la Nicosia deoarece nu a fost consultat in legatura cu detaliile pachetului de salvare acordat de UE, mai ales in conditiile in care se va impune o taxare extraordinara a depozitelor, masura ce ar afecta oligarhii rusi care isi tin banii in Cipru, se arata in articolul publicat de Der Spiegel.

Are Rusia motive sa se teama de criza din Cipru?

Raspunsul este da si nu. In afara de investitorii britanici, rusii sunt pe locul al doilea in ceea ce priveste depozitele din Cipru, care sunt estimate la o suma cuprinsa intre 20 si 40 miliarde de euro.

Ziarele din Moscova au transmis deja semnale de alarma, mentionand ca sistemele bancare ale Ciprului si Rusiei "sunt siameze".

Insa Der Spiegel considera ca teama nu este una fondata, cel putin pentru moment. Doar un faliment sau o prelungire a crizei din statul insular va afecta finantele din Moscova. Insa nici acest scenariu nu va reprezenta o lovitura prea mare.

Banca ruseasca VTB, detinuta de stat, ar putea fi cea mai afectata, avand in vedere ca are o subsidiara in Cipru. Insa economia Rusiei este robusta si ar rezista chiar daca s-ar pierde toata depozitele din Cipru, avand in vedere ca Moscova are rezerve in valoare de 530 miliarde de dolari.

Ce interese vrea sa-si protejeze Rusia in Cipru

In primul rand, vrea sa limiteze pierderile care ar putea fi inregistrate de investitorii rusi. Spre deosebire de fostul presedinte Boris Yeltsin, Putin isi mentine o oarecare distanta fata de oligarhi. Insa analistul politic Alexei Mukhin,'care conduce Centrul pentru Informarea Politica al acestei tari, a spus ca Kremlinul isi vede in continuare interesul si incearca sa isi protejeze investitiile. "Putin nu vrea sa isi faca adversari", a punctat Mukhin.

In al doilea rand, Moscova vrea sa se foloseasca de criza cipriota pentru a-si imbunatati imaginea si doreste sa devina un exemplu de stabilitate, in conditiile in care Europa se sufoca sub propria datorie, mai scrie Der Spiegel.

Mai exact, Rusia se va putea lauda cu gestionarea excelenta a finantelor sale, atat in fata investitorilor straini, cat si in fata celor autohtoni. Datorita unor venituri uriase obtinute din vanzarile de gaze si petrol, aceasta tara a terminat anul 2012 cu un excedent bugetar de 0,8% din PIB, iar datoria externa a fost de sub 10% din PIB.

Va salva Rusia Ciprul?

Rusia ar putea da o mana de ajutor, avand in vedere ca a imprumutat deja anul trecut Guvernul de la Nicosia cu 2,5 miliarde de euro. Cipru va incerca sa obtina o prelungire a termenului de rambursare a acestei datorii pana in 2021 si ar putea cere o suma suplimentara, de 5 miliarde de euro, pentru a-si asigura finantele, scrie Der Spiegel.

Insa Putin ar putea impune cateva conditii, in schimbul ajutorului:

- O transparenta mai mare: Rusia vrea sa obtina mai multe informatii despre banii pe care ii au firmele in Cipru. Zeci de miliarde de euro sunt bagati in statul insular in fiecare an de catre oligarhi, doar pentru a fi recirculati si reinvestiti in Rusia. Cipru a fost destinatia principala a banilor rusesti, in 2010 fiind pompati 50 de miliarde de dolari. Comparativ, in Germania au ajuns doar 21 miliarde de dolari.

Statul insular este extrem de popular oligarhilor si criminalilor rusi, potrivit Der Spiegel, care isi spala banii acolo. Kremlinul ar vrea sa schimbe acest lucru.

- Gazul: In schimbul sprijinului financiar, Moscova ar putea cere ca gigantul Gazprom sa i se acorde dreptul de a explora rezervele de gaz natural din Cipru.

- Controlul companiilor cipriote: Rusia ar putea cumpara anumite companii detinute de statul cipriot.

- Prezenta militara: Rusia si-ar putea trimite trupe in Cipru, pentru a-si mari prezenta in Marea Mediterana. Momentan, Moscova are forta armata doar intr-un mic port din Siria.

Insa ramane de vazut care va fi rolul jucat de Rusia in aceasta criza si cum va reactiona Putin, mai ales ca Cipru a acceptat taxarea cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro detinute la Bank of Cyprus si cu 4% din celelalte banci, potrivit Reuters.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Rusia interventie criza Cipru, #Rusia criza Cipru, #Rusia bani Cipru, #Rusia depozite banci Cipru , #depozite banci