Vreti sa va scoateti banii din depozite? Iata ce conditii au bancile

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 24 August 2011, ora 12:31
43564 citiri
Vreti sa va scoateti banii din depozite? Iata ce conditii au bancile
Foto: ehow.com

Daca aveti bani intr-un depozit bancar si vreti sa-i scoateti imediat, veti avea o mare dezamagire, pentru ca nicio institutie financiara nu va elibera sume mai mari de cateva mii de euro, decat daca anuntati, in prealabil, ca vreti sa faceti o retragere.

In general, puteti solicita bancii o suma maxima de 5.000 de euro sau echivalentul acesteia in lei ori alte valute cu care lucreaza creditorii din Romania. Daca aveti de luat o suma mai mica decat aceasta, este foarte probabil ca banca sa vi-i dea pe loc. In schimb, pentru sume mai mari, va trebui sa notificati institutia cu cel putin o zi inainte.

Sucursalele bancilor de la noi nu detin in seifuri sau casierii sume atat de mari incat sa poate face orice plata, de aceea, este necesara o aprobare a sediului central. Totul tine de masurile de siguranta ale operatorilor de pe piata.

Daca aveti un depozit la termen, se presupune ca la acea data ar trebui sa scoateti banii, oricat de multi sau de putini ar fi ei, iar banca, in mod normal, ar trebui sa aiba disponibilul in casierie. Din pacate, la noi nu se respecta aceast aspect, mai mult etic decat legislativ.

Conditiile bancilor

Ziare.com a contactat primele trei banci (calculat dupa valoarea activelor in prima jumatate a anului 2011) din piata romaneasca, pentru a vedea care sunt conditiile retragerii unei sume de 9.000-11.000 de euro si de la fiecare am primit cam acelasi raspuns.

Daca la BCR, in unele sucursale, nu prea se raspundea cu cateva minute inainte de ora 10:00, am insistat si asa am aflat ca, pentru a lua o astfel de suma, trebuie sa ne facem o programare cu cel putin 2-3 zile inainte de data la care vreti sa intrati in posesia banilor. De aici, puteam retrage maxim 5.000- 7.000 de euro, fara a avea nevoie de un "preaviz". Ca orice creditor care iti face un serviciu, BCR trebuie sa iti ia si niste bani pentru asta. Mai exact, exista o taxa de minim 3 euro sau 0,5% din suma retrasa, care, in cazul unei sume de 11.000 de euro, ar fi insemnat cam 55 de euro.

La BRD, cand au auzit suma, ne-au taiat tot avantul: "Nu azi!". Asa ca, la francezi, va trebui sa anuntati cu cel putin o zi inainte pentru a ridica suma de care aveti nevoie sa faceti anumite achizitii. Si la aceasta banca, taxa de retragere este tot de 0,5%.

La Banca Transilvania va trebuie programare, ca si la restul, de altfel, la sucursala de la care veti dori sa retrageti sumele in cauza. Fara programare puteti scoate 5.000 de euro. Aici, comisionul de retragere este ceva mai mic - 0,4% din suma.

Sunt si comisioane mai mari

Unele institutii de creditare au comisioane si mai mari decat cele practicate de primele banci din piata. Spre exemplu, la Intesa Sanpaolo, pentru a retrage niste valuta, comisionul este cu 10 puncte de baza mai mare decat la majoritatea, adica la cei 11.000 de euro, comisionul va fi de 66 de euro. In schimb, pentru lei, taxa perceputa este de 0,4%.

Acelasi comision pentru valuta il percepe si Piraeus Bank, dar cand vorbim de costuri de retragere pentru lei, acesta este de 0,5% din banii scosi.

Veti observa ca mai toate bancile se folosesc de expresia "minim 2, 3, 5 euro". Aceste sume ajung destul de rar sa fie depasite pentru ca, daca veti ajunge sa fiti taxat cu 2 euro, spre exemplu, va trebui sa retrageti o suma de minim 400 de euro. Iar in acest caz este mai bine sa retrageti banii de la ATM, daca nu ii doriti neaparat in valuta respectiva, ci in lei.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#sume retragere depozit, #euro lei valuta , #depozite banci