BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim istoric

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:42
1951 citiri
BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim istoric
Foto: Arhiva

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de miercuri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an.

Acesta reprezinta nivelul minim istoric, iar analistii se asteptau sa ramana neschimbata, avand in vedere inflatia in crestere, din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata.

Potrivit lui Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, mediul economic nu va permite o reducere a dobanzii pana la mijlocul anului viitor, dupa trecerea efectului inflatiei, BNR fiind nevoita sa dea dovada de prudenta.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, se mentin automat si dobanzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, si la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat reducerea RMO pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, pastrand nivelul rezervelor in lei la 15%, pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani.

In comunicatul de miercuri, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR a schimbat prognoza de inflatie pentru finalul lui 2010 de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA de la inceputul lunii iulie. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#rata dobanda politica monetara, #BNR dobanda cheie , #dobanda