Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator

Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:47
5749 citiri
Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii din comisiile de Buget, Economica si Juridica au aprobat un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.

"Am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%.

In ceea ce priveste dobanda maxima care poate fi perceputa la creditele de consum, aceasta nu poate depasi mai mult de 18%. Am luat aici referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe debitorului atunci cand sunt deposedati de bunuri.

Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista in spatiul public ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am decis ca si noi, in Romania, sa intram in randul tarilor europene in ceea ce priveste creditarea", a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de lege.

El a precizat ca prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor financiare non-bancare, insa doar noilor contracte, nu si celor in derulare.

"Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca am fi plafonat dobanda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spetelor bancare, comisioane si asa mai departe, care sa fi ridicat DAE.

Pe noi ne intereseaza ca cetatenii romani sa stie foarte clar cat vor plati dobanda. Ori, limitand DAE, stim foarte clar, de la bun inceput, cat va fi dobanda pe contract", a mai spus senatorul liberal.

Datornicii si-ar putea rascumpara bunurile platind dublul sumei achitata de recuperator bancii

Debitorii carora le-a fost confiscat un bun vor putea sa-l redobandeasca de la firma de recuperare platind acesteia dublul sumei cu care aceasta a achizitionat creanta de la banca, au mai decis senatorii, marti, in comisiile de specialitate.

"Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era in Codul Civil pana in anul 2011. In retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun sa poata rascumpara de la firma de recuperare, platind dublul sumei cu care recuperatorul a achizitionat respectivul bun de la banca.

Or, noi nu facem altceva decat sa reintroducem retractul litigios, dreptul debitorului sa isi rascumpere bunul respectiv. Am avut in vedere limitarea profitului firmei de recuperare. Eu cred ca un dublul sumei este absolut rezonabil", a precizat senatorul privind acest proiect de lege.

Comisiile de Buget-Finante, Economica si Juridica au votat un raport de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit caruia cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite pentru a cumpara creanta de la cedent. Aceasta prevedere, daca va fi votata de Parlament, se va aplica inclusiv contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare.

Daniel Zamfir a precizat ca debitorul are drept de preemptiune.

Intrebat despre opinia colegei sale de partid, Iuliana Scantei, potrivit careia in acest mod s-ar incuraja nu plata ratelor, ci recuperarea bunurilor de la firmele specializate, Zamfir a respins aceasta abordare.

"Nu s-ar incuraja deloc, pentru ca aceasta prevedere nu face altceva decat sa readuca in piata acele bunuri, pentru ca, daca recuperatorul a cumparat un imobil la 5-10% din valoare, cred ca sunteti cu totul de acord ca nu acela era pretul real al pietei. Ori daca debitorul va avea posibilitatea sa plateasca dublul sumei cu care recuperatorul a cumparat de la banca, eu va asigur ca banca nu va mai vinde firmelor de recuperare, care de cele mai multe ori sunt vehiculele bancilor, nu va mai vinde la acel pret de 10%.

Cred ca un pret normal pe piata al oricarui imobil, atunci cand vrei sa vinzi cu discount, poate fi undeva la 30%. Ca atare, debitorul nu va fi niciodata interesat sa plateasca dublul sumei decat daca acel pret nu e unul real. Astazi recuperatorii cumpara cu 10%. Ori a vinde dublu inseamna ca nu e pretul pietii.

Nu facem altceva, prin aceasta masura, decat sa reechilibram piata, sa dam posibilitatea respectivilor debitori care sunt deposedati ca pana la urma sa plateasca pretul real. (...) Hotia asta intre pretul real si pretul cu care ii evaluezi omului apartamentul este pusa tot in carca debitorului. Deci este o datorie pe care debitorul o are de platit desi pretul, asa cum va spuneam, nu este unul real, este unul rezultat din acel aranjament banca-executor-recuperator de creante", a spus senatorul.

Ambele proiecte de lege urmeaza sa fie votate si in plenul Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#plafonare dobanzi proiect lege, #datornici recuperare bunuri , #dobanda