Rusia cere Ucrainei dobanzi uriase pentru datoria neplatita

Vineri, 25 Martie 2016, ora 11:31
3274 citiri
Rusia cere Ucrainei dobanzi uriase pentru datoria neplatita
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia cere Ucrainei o dobanda de 683.333 de dolari pe zi pentru o datorie neachitata de 3 miliarde de dolari, pana la solutionarea disputei la un tribunal din Londra, sporind presiunile asupra autoritatilor de la Kiev.

Guvernul de la Moscova vrea astfel majorarea dobanzii aplicate datoriei sub forma de obligatiuni de la 5% la 8%, arata documentele depuse in justitie pe 17 februarie si facute publice in aceasta saptamana, relateaza Bloomberg, potrivit News.ro.

Rusia da Ucraina in judecata pentru o datorie de trei miliarde de dolari

Dobanda, aplicata retroactiv, incepand cu data de 20 decembrie 2015, creste datoria Ucrainei, aflata in default, cu aproape 65,6 milioane de dolari, pana joi, 24 martie.

Rusia a refuzat anul trecut sa participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei in valoare de 15 miliarde de dolari, convenita de autoritatile de la Kiev cu investitorii privati in obligatiuni.

Restructurarea datoriilor a fost una dintre conditiile impuse de FMI pentru un acord de salavare a Ucrainei, grav afectata de conflictul cu separatistii ruisi din estul tarii.

Procesul de la Londra este numai unul dintre mai multe litigii in care sunt implicate Rusia si Ucraina, sumele aflate in disputa totalizand aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Dobanda ceruta de Rusia este mai mare decat cuponul de 7,75% oferit de Ucraina in acordul de restructurare a datoriilor convenit cu creditorii, care a inclus reducerea cu 20% a principalului si extinderea termenelor de rambursare.

Rusia da in judecata Ucraina pentru o datorie de 3 miliarde de dolari

Avocatii rusi sugereaza revenirea la dobanda de 5%, echivalenta cu 427.083 de dolari pe zi, daca judecatorul va considera ca rata de 8% este prea ridicata. Acestia mai solicita dobanzi neachitate de 75 de milioane de dolari.

Procesul are loc la Londra intrucat restructurarea datoriilor ucrainene a avut loc conform legislatiei engleze.

Rusia a cumparat obligatiuni guvernamentale ucrainene in decembrie 2013, pentru sustinerea fostului presedinte Viktor Ianukovici, cu cateva luni inainte ca acesta sa fie inlaturat de la putere, iar Rusia sa anexeze Crimeea.

Randamentul obligatiunilor a fost convenit la un nivel de 5%, la jumatate fata de randamentele din piata de la momentul respectiv.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#rusia dobanda datorie Ucraina, #rusia datorie ucraina , #dobanda