A treia amanare pentru intrarea in vigoare a Legii falimentului personal: Autoritatile tot nu sunt pregatite UPDATE

Joi, 27 Iulie 2017, ora 17:43
3354 citiri
A treia amanare pentru intrarea in vigoare a Legii falimentului personal: Autoritatile tot nu sunt pregatite UPDATE
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Termenul de intrare in vigoare a legii care introduce pentru prima data in Romania procedura de insolventa pentru persoanele fizice a fost amanat, joi, pentru a treia oara, printr-o Ordonanta a Guvernului, care s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, legea va intra in vigoare in 1 ianuarie 2018, si nu in 1 august 2017, asa cum era stabilit ultima data, arata textul ordonantei adoptate astazi de guvern.

"Decizia a fost luata de Executiv avand in vedere complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a instantelor chemate sa aplice procedurile insolventei persoanelor fizice.

De asemenea, in adresa CSM se mentioneaza si faptul ca legislatia recent adoptata privind darea in plata ofera solutii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitatii contractului pentru una din parti.

Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice are scopul sa asigure timpul necesar pentru pregatirea personalului responsabil", se arata intr-un comunicat de presa remis de guvern.

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit initial sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul a fost amanat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea in vigoare a termenului a fost amanata pentru 1 august 2017, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2016.

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arata ca amanarea a fost cauzata de faptul ca este necesara pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a institutiilor care sa aplice procedurile prevazute de aceasta lege.

In plus, majorarea relativ redusa a numarului de posturi la instante s-ar putea dovedi insuficienta pentru aceasta noua categorie de cauze, mai spun autorii textului.

Potrivit documentului, Legea darii in plata si mecanismul impreviziunii din Codul civil ofera solutii alternative pentru ipotezele in care "dezechilibre contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilitatii acestuia pentru una dintre parti".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#lege faliment personal amanata , #economii