Economisirea in lei, de doua ori mai profitabila decat cea in valuta

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 28 Februarie 2011, ora 19:47
4982 citiri
Economisirea in lei, de doua ori mai profitabila decat cea in valuta
Foto: financewithafp.com

Oficialii Bancii Nationale au afirmat, intotdeauna, cand a venit vorba de imprumuturi, ca este mult mai bine ca acestea sa fie accesate in moneda in care luati salariul.

Acelasi lucru este valabil si in cazul in care vreti sa economisiti, numai ca aici nu mai vorbim de eliminarea riscului valutar, ci de profitabilitate.

Spre exemplu, in momentul de fata, unul dintre cele mai profitabile depozite in euro este cel de la ATE Bank, numit "Ziua ta", care ofera o dobanda de 4,88% pentru o economisire pe 12 luni.

La 1.000 euro (4.200 lei - in medie), ar insemna sa aveti profit aproximativ 49 de euro (205 lei), in conditiile in care am echivala moneda europeana la un curs de 4,2 lei.

Tot la ATE Bank gasim cea mai buna oferta si in lei. Acelasi produs, "Ziua ta", ofera o bonificatie de 8,13% pe an, pentru un depozit la termen cu plata dobanzii la scadenta.

La suma noastra, de 4.200 lei, am castiga din dobanda peste 340 de lei, cu 70% mai mult decat daca am economisi in euro.

In dolari este si mai dezavantajos

In cazul depozitelor in dolari, una dintre cele mai bune oferte o are Banca Carpatica. Dobanda in acest caz este de 3,25%, ceea ce, pentru suma de 1.000 de dolari (3.000 lei), ar insemna o bonificatie de 32,5 dolari (97,5 lei).

Daca luam cea mai buna oferta pentru depozitele in lei, de la aceeasi banca, castigul ar fi mai mare.

Astfel ca daca luam o dobanda de 7,25% si o aplicam la cei 3.000 lei (echivalentul a 1.000 dolari), ar insemna ca profitul pe un an va fi de peste 215 lei, cu peste 100% mai mult decat castigul la depozitul in dolari.

Si la o dobanda in lei, echivalenta cu dobanda de politica monetara, depozitele in valuta ar fi fost mai dezavantajoase decat cele in moneda nationala. Daca ar fi sa calculam castigul pentru cei 4.200 lei, la dobanda cheie a BNR, de 6,25%, acesta ar ajunge la peste 260 de lei, comparativ cu cei 205 pe are i-ati lua din bonificatia pentru un depozit in euro.

In schimb, la 3.000 de lei, bonificatia de 6,25% ar aduce clientului bancar un profit de 187,5 lei, cu 100% mai mult decat cei 97,5 lei castigati la un depozit de 1.000 de dolari.

Toate calculele au fost facute cu aproximari, conform ratelor de schimb inregistrate de BNR in ziua de luni.

Ce spun datele BNR

Potrivit informatiilor publicate de BNR pe site-ul propriu, in ianuarie, bancile aveau constituite depozite in moneda nationala, de la populatie, in valoare de aproximativ 51,1 miliarde lei. Tot in luna ianuarie, dar a anului trecut, romanii aveau in depozite mai bine de 44 de miliarde lei.

In schimb, la economiile in valuta, gospodariile autohtone aveau peste 33,3 miliarde lei, adica undeva in jurul a 60% din depozitele in lei. In urma cu un an, depozitele constituite in valuta insumau putin peste 30 de miliarde lei.

Si agentii economici care activeata pe teritoriul tarii si au economii la banci inclina balanta spre depozitele in moneda nationala. Astfel ca, economiile in lei ale firmelor totalizeau la finele lunii ianuarie 16,6 miliarde lei, in timp ce acelea in valuta doar 13,5 miliarde lei.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#depozite lei euro dolari, #dobanda cheie bonificatie, #metode bune economisire , #economii