Panica: Bogatii din sud isi muta averile departe de criza, fug de drahma

Luni, 28 Mai 2012, ora 14:41
2912 citiri
Panica: Bogatii din sud isi muta averile departe de criza, fug de drahma

Locuitorii bogati din sudul Europei isi muta averile in institutiile financiare din statele europene stabile din punct de vedere economic, pe fondul perspectivelor privind iesirea Atenei din zona euro si ingrijorarilor privind bancile din Spania si Portugalia.

Dupa alegerile din Grecia de pe 6 mai, care au generat un adevarat impas politic si au alimentat indoielile cu privire la viitorul tarii in zona euro, Nikos, un om de afaceri de succes din industria farmaceutica, a transferat 7 milioane de euro intr-o banca din Luxemburg, potrivit Reuters.

"Am muncit din greu toata viata si mi-am asumat riscuri in afaceri. Am 62 de ani acum si nu pot risca ca banii mei sa se transforme in drahme. Majoritatea grecilor vor sa ramana in zona euro, asa arata sondajele acum, dar e mai bine sa fii in siguranta, decat sa iti para rau", a spus el.

Precautia grecului reflecta trendul printre persoanele instarite din sudul Europei. Grecii se tem de devalorizare, in timp ce spaniolii si portughezii sunt ingrijorati cu privire la situatia bancilor locale, tranferandu-si banii catre bancile din economiile puternice din nordul Europei.

Nikos si-a depus banii intr-o banca elvetiana care ii ofera o dobanda mult mai scazuta decat banca sa greceasca, insa omul de afaceri spune ca sacrificiul merita pentru linistea sa.

Consultantii financiari si bancherii privati ai caror clienti au depuneri in conturile bancare mai mari decat limita garantata de 100.000 de euro raporteaza "retrageri masive prin transferuri de bani", proces care s-a intensificat in luna mai.

Banii retrasi au fost depusi in banci din Londra, Frankfurt si Geneva.

Devalorizarea

Daca o tara paraseste zona euro, situatie preconizata de analisti in cazul Greciei, conturile bancare vor fi redenominate intr-o noua moneda care s-ar putea devaloriza, erodand valoarea depozitelor.

Deponentii se pot confrunta cu controale pentru a preveni exodurile de capital si o devalorizare mai accentuata sau cu o blocare a retragerilor pentru a proteja bancile.

Oricum, avocatii avertizeaza ca tranferarea banilor in strainatate nu asigura neaparat protectie fata de convertirea banilor in drahme si nu este sigur daca bancnotele euro emise de Grecia si detinute de persoane care nu au nationalitatea greaca vor fi convertite.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#transfer bani conturi banci, #bogati europeni mutare averi, #criza zona euro, #iesire Grecia zona euro , #economii