Ziare.com

Romania, pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est la capitolul economii - studiu

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 21:48

   

Romania, pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est la capitolul economii - studiu
Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste economiile lunare, potrivit unui studiu realizat de IMAS pentru Erste Group.

Romanii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii si germanii, insa sumele economisite sunt cele mai mici din UE, din cauza ca salariile din tara noastra sunt mai mici.

Potrivit barometrului Erste Group, citat de Mediafax, cel mai mult economisesc polonezii, care pun deoparte lunar 16% din venit, slovacii, sarbii si turcii, care strang 13% in fiecare luna.

In termeni nominali, romanii economisesc 39 de euro pe luna, cea mai scazuta suma din tarile analizate.

Germanii conduc in acest clasament, deoarece economisesc 178 euro, fiind urmati de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) si cehi (78 euro). Ungurii, ucrainenii, sarbii, croatii si muntenegrenii pun deoparte mai putin de 50 de euro pe luna.

Barometrul Erste Group a fost realizat de IMAS International pentru Erste Group si cuprinde 12 tari din Europa Centrala si de Est (ECE), respectiv Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina si Austria.

Romanii, nemultumiti de sumele economisite

Europenii nu sunt foarte multumiti de economiile lor, cu exceptia germanilor si austriacilor.

"Aceasta perceptie reflecta proportional situatia financiara a oamenilor. Daca majoritatea austriecilor si germanilor cred ca situatia lor financiara personala este destul de buna, doar 16% din populatia ECE este multumita de propria situatie financiara, iar 40% dintre acestia spun ca au o situatie << asa si asa >> ", se mentioneaza in sondaj.

Ucrainenii sunt cel mai putin multumiti de sumele economisite, urmati de romani, sarbi si unguri.

De asemenea, populatia tarii noastre este pesimista si cand vine vorba de asteptarile privind economisirea in urmatorii cinci ani, astfel ca 52% dintre romani considera ca vor pune mai putini bani deoparte, in viitorul apropiat.

Doar 22% dintre persoanele intervievate din Romania spun ca vor economisi mai degraba mai mult in urmatorii cinci ani, iar 27% estimeaza ca vor pune deoparte aceeasi suma de bani ca in prezent.

Spre deosebire de romani, mai mult de jumatate dintre cehi, slovaci, croati si sarbi considera ca vor economisi mai mult sau la fel ca in prezent si peste cinci ani. In prezent, opt din zece sarbi, romani si unguri se simt personal afectati de situatia economica negativa din tarile lor, in timp ce mai putin de jumatate dintre cehi si austrieci au resimtit impactul crizei financiare globale.

Barometrul a analizat si in ce masura sunt dispusi cetatenii din tarile analizate sa se indatoreze pentru achizitia unei locuinte.

Rezultatele au aratat ca romanii sunt cel mai putin dornici sa se imprumute pentru a-si cumpara o locuinta, in contrast cu trendul din celelalte state.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1292 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alt articol

care mai degraba se aseamana cu un banc.

 

pe primul loc la pedale

pe primul loc la volane, pedale si plimbat in ...... autoturisme

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor