Saracii sunt tot mai saraci, iar bogatii... tot mai bogati - inegalitatea, discutata la Davos

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 20:15
4792 citiri
Saracii sunt tot mai saraci, iar bogatii... tot mai bogati - inegalitatea, discutata la Davos
Foto: CNBC

In conditiile in care economia globala da semne slabe ca ar incepe sa-si revina, 2.500 de delegati vor discuta toata saptamana in statiunea Davos din Elvetia despre o problema arzatoare: cum trebuie sa fie distribuita bogatia.

Inegalitatea averilor va taxa liderii politici mondiali in urmatorii ani, arata CNBC.

Politicile agresive ale bancilor centrale, care au pompat bani in piata, au ajutat la revenirea Statelor Unite, Europei, dar si a altor tari.

Bancile de pe Wall Street au prins din nou viata, pietele de capital au inregistrat o crestere importanta, iar pana si tari cu datorii uriase, precum Irlanda si Grecia, au ajuns pe linia de plutire.

Insa adevarata problema va fi reprezentata de acum incolo de cei care vor ramane in urma, sustine publicatia citata.

"Participantii la Forul Economic Mondial de la Davos, in afara de profesori, fac mult mai multi bani decat cei din generatia anterioara. Iar situatia este una jenanta. Diferentele intre veniturile companiilor de pe Wall Street si ale celorlalti americani sunt astronomice", a sustinut Peter Morici, economist la Universitatea din Maryland.

Totusi, riscurile pe aceasta tema nu sunt straine celor care vor fi prezenti in orasul elvetian. Un sondaj realizat in randul lor a aratat ca, pentru ei, problema se numara printre prioritatile la nivel global.

"Aceasta inegalitate ridica ingrijorari referitoare la Marea Depresiune si la efectul pe care l-a avut asupra clasei mijlocii din statele dezvoltate, in timp ce globalizarea a provocat un efect de polzarizare a veniturilor in economiile emergente si in curs de dezvoltare", se arata intr-un comunicat al Forului.

Insa efectele negative ale fenomenului vor reprezenta o problema mai ales pentru presedintele american Barack Obama, care a facut din globalizare una dintre temele principale ale campaniei sale electorale din 2008, cand a sustinut redistribuirea corecta a veniturilor.

"In Statele Unite, oamenii din clasa de jos si din cea de mijloc devin tot mai saraci, in timp ce bogatii acumuleaza o avere tot mai mare. Iar globalizarea nu ar fi trebuit sa aiba acest efect asupra lor. Iar pentru Obama, situatia poate deveni deranjanta, pentru ca el a aparat astfel de valori", a amintit Morici.

Saracii sunt mai saraci, iar bogatii, tot mai bogati

Intr-un studiu lansat inainte de For, organziatia caritabila Oxfarm a aratat ca averea in valoare de un trilion de lire sterline a celor mai bogati 85 de oameni este egala cu veniturile obtinute de cei mai saraci 3,5 miliarde de oameni, adica aproape jumatate din populatia globala.

Mai mult, o alta problema o reprezinta faptul ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca bogatasii au reusit sa atraga de partea lor tot mai multi politicieni.

Bogatii conduc lumea - 85 de oameni au bani cat jumatate din populatia globului

"Nu putem spera sa castigam batalia impotriva saraciei fara a rezolva problema inegalitatii veniturilor. Cresterea ei va conduce la crearea unui cerc vicios, unde averea si puterea sunt concentrate in mainile a cativa oameni, iar ceilalti se vor bate pentru cateva firimituri de la masa lor.

In tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare se observa faptul ca cele mai mici taxe, precum si cele mai bune oportunitati in cadrul sistemului medical si educational se ofera oamenilor bogati si copiilor lor", a atras atentia Winnie Byanyima, CEO la Oxfarm.

El a mentionat ca aceasta problema trebuie luata in serios peste tot in lume.

"In curand vom ajunge sa traim intr-o lume in care egalitatea si oportunitatile vor deveni doar un vis frumos", a avertizat Winnie Byanyima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#bogati intalnire Davos, #inegalitate avere saraci, #probleme saraci, #probleme populatie saraca , #economii