Analisti: Din cauza cresterii euro, scumpirile se vor simti la raft la inceputul anului 2020

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 14:09
4905 citiri
Analisti: Din cauza cresterii euro, scumpirile se vor simti la raft la inceputul anului 2020
Foto: Arhiva Ziare.com

Moneda nationala termina un nou an pe o tendinta descendenta, iar potrivit analistului Adrian Benta o posibila apreciere mai puternica ar putea avea loc in primele luni din anul urmator, cand mai multe plati ale operatorilor economici vor deveni scadente.

"Adevaratele puseuri de crestere ale cursului de schimb vor aparea in ianuarie-februarie, moment la care foarte multi operatori economici vor achita scadentele la bunurile cumparate in perioada aceasta.

Cunoastem cu totii ca operatorii economici se aprovizioneaza si platesc pe credit, iar creditul poate fi intre 30 si 90 de zile, in functie de cum s-a negociat cu furnizorul. Dar la un moment dat aceste scadente apar si ele apar de obicei in ianuarie-februarie spre martie", a declarat analistul, notand ca asta inseamna o nevoie mai mare de valuta.

Euro a ajuns marti la un curs oficial de 4.7759 de lei, iar miercuri la 4,7776 de lei/unitate, cu 0,04% mai mult decat marti.

Scaderea este de circa 2,4% fata de referinta de la finalul anului trecut. De altfel, moneda nationala a bifat aproape zilnic scaderi in fata monedei europene in ultima saptamana.

Benta a adaugat ca evolutia se va vedea in primul rand in cresterile de pret la alimentele care provin din import.

"Toti suferim din cauza acestui curs de schimb valutar. In primul rand, cei care cumpara alimente, o sa le revedem (cresterile de curs - n.red.) in pretul alimentelor, pentru ca multe sunt din import. Apoi, sunt persoanele fizice care evident platesc imprumuturi la banci calculate la un euro mai scump si, cu siguranta, cei care au abonamente in euro la societatile care furnizeaza servicii telecom. Intr-o masura mai mica sau mai mare, vom plati mai mult la aceste utilitati", a spus Adrian Benta.

La randul sau, Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, a precizat ca evolutia ascendenta a euro va aduce pierderi sectorului in care activeaza.

"Suntem toti dependenti de euro. Avem ratele la utilaje (in euro), unii dintre noi carnea de afara care se cumpara in euro, ratele bancare, toate costurile cresc. (...) Va exista si tendinta vanzatorilor de carne din Romania de a majora pretul, majoritatea isi fac calculele in euro, pentru ca este cel mai comod... totul se va majora in functie de euro", spune Minea.

El a numit devalorizarea leului previzibila, provenita din combinatia datelor din economie cu alegerile.

"Dupa alegeri va scadea (euro) in prima saptamana. Nu sunt foarte ingrijorat de aceasta crestere, care din punctul meu de vedere este pasagera. (...) Daca alegerile nu sunt privite ca benefice, va creste in continuare, daca alegerile vor fi privite ca fiind benefice, va scadea", a mai spus Minea.

Totodata, Adrian Benta a punctat ca, in ultimii cinci ani, nu s-a modificat nimic in comportamentul economic cu privire la activitatea din finalul anului.

"Operatorii economici fac importuri masive de bunuri pe care le pun in piata, aceste importuri masive au cumparatori si sunt proceduri de vanzare dedicate sarbatorilor de iarna, vezi si Black Friday, iar aceste importuri masive conduc la o nevoie foarte mare de valuta. (...) Eu apreciez ca in acest moment partea usoara a vietii noastre de zi cu zi e ca aceasta devalorizare a cursului de schimb este mai mica decat rata inflatiei", spune Adrian Benta.

In opinia lui, orice exces de crestere va fi temperat, din moment ce "exista un ochi discret care mai intervine in piata, uneori anuntat, uneori neanuntat, uneori doar declarativ".

"Vorbim de Banca Nationala a Romaniei care probabil va avea pusa deoparte o suma de euro, pentru a mai contrabalansa uneori excesul acesta de crestere de curs valutar, mai ales ca, daca se ating niste praguri de psihologice, de 4,9, poate 5 lei, reactioneaza si populatia. Probabil banca nationala va aplica aceeasi metoda, ca in anii precedenti. Sa stabilim un culoar al cursului de schimb care sa atinga niste praguri, dar care sa nu fie atat de psihologice", spune Benta.

Marti, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a precizat ca banca nationala se asteapta la o acomodare lenta a monedei nationale in raport cu pozitia economiei.

Vezi si Ionut Dumitru: La finalul anului, un euro va ajunge la 4,8 lei. Ne-a mirat de ce nu s-a depreciat mai demult

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere euro consecinte romani, #consecinte crestere euro , #euro