Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bogatii Romaniei fac afaceri in familie

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 22:18
3546 citiri
Bogatii Romaniei fac afaceri in familie

Cei mai bogati oameni din Romania fac afaceri mai mult in familie. Aproximativ 20% dintre ocupantii Top 300 Capital imbina relatiile de familie cu cele de business. In total, familiile din Top 300 ruleaza afaceri de peste opt miliarde de euro.

Lipsa increderii in partenerii de afaceri "externi", pretuirea sprijinului moral al rudelor, toate acestea stau la baza deciziei celor mai importanti businessmeni din Romania de a-si pastra afacerile in familie. Potrivit Top 300 Capital, 31 de milionari si-au atras in afaceri mai multi membri ai familiei, 17 sunt asociati doar cu fratii, si doar noua au intrat in afaceri cu sotiile.

"Noi, romanii, am fost formati in anii de comunism sa nu avem incredere unii in altii. Parintii nostri sunt chiar denumiti "generatia tacuta", tocmai pentru ca au crescut intr-un mediu in care oricine din afara putea fi turnator", explica Florin Talpes, proprietar, impreuna cu sotia sa Mariuca, al grupului Softwin.

In actualul context economic, sunt toate sansele ca viziunile asociatilor privind masurile de reducere a costurilor sau deciziile de management sa fie foarte diferite.

Discutiile in contradictoriu pot reduce eficienta companiei, insa se trece mai usor peste divergente atunci cand este vorba de membri ai familiei. "Trebuie luate decizii mai dureroase, care sunt mai usor de dus la capat in interiorul familiei. Astfel, deciziile sunt puse in aplicare mult mai repede, evitandu-se pierderea cotei de piata sau a unor contracte etc.", spune Marius Cristescu, aflat la conducerea Bega Group alaturi de fratele sau, Emil.

In total, 57 de familii sunt prezente in Top 300 Capital. Cea mai bogata dintre acestea este familia Adamescu, cu o avere de 1,2 - 1,3 miliarde de euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cele mai bogate familii, #Top 300 Capital, #familia Adamescu avere , #euro