Cand vom avea o femeie pe o bancnota romaneasca

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 21:01
3173 citiri
Cand vom avea o femeie pe o bancnota romaneasca
Foto: Arhiva

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat miercuri ca inainte de trecerea la moneda europeana nu este oportun sa se produca o schimbare in ceea ce priveste banii romanesti, aratand ca prezenta unei personalitati feminine pe bancnote ar trebui sa vizeze momentul trecerii la euro.

Adrian Vasilescu a participat la o conferinta in care a fost prezentata petitia privind prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca, document care, pana in prezent, a strans peste 25.000 de semnaturi.

Oficialul BNR a precizat ca actuala formula de bancnote romanesti este stabila din 2005 si a punctat ca imprimarea chipului unei personalitati feminine din Romania ar trebui sa vizeze momentul trecerii la euro. El a indicat ca in cazul monedelor de euro exista o fata comuna pentru toate tarile membre UE si una unica pe care ar putea fi imprimat chipul unei femei celebre din Romania.

Punctul meu de vedere - BNR a constatat si atat - este ca nu ar fi posibil si oportun inainte de un alt demers, cum este trecerea la euro, sa venim cu o astfel de schimbare, a spus Vasilescu, care a mentionat ca in cazul unei schimbari, decizia apartine Consiliului de Administratie al bancii centrale.

El a mentionat ca BNR emite si monede de aur si argint cu ocazii speciale, aratand ca deja au fost scosi astfel de bani cu chipul unor femei, precum regina Maria.

La conferinta au participat si politicianul Adriana Saftoiu si jurnalistul Andrei Gheorghe, care au pledat pentru introducerea pe o bancnota romaneasca a unei personalitati feminine.

Evenimentul face parte din campania ALTFEM pentru schimbarea imaginii femeii in societate, care a debutat in 2011 si a fost realizata de TBWA/Bucuresti, ActiveWatch si Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Printre femeile care au "scris" istoria mentionate de organizatori ca posibile personalitati feminine ce ar putea aparea pe o bancnota romaneasca s-au aflat regina Maria, Ana Aslan, Ana Ipatescu, Haricleea Darcle, Ecaterina Teodoroiu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#femeie bancnota BNR Vasilescu, #femeie bancnota romaneasca euro , #euro