Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum ajuta gangsterii la redresarea zonei euro

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 18:31
6563 citiri
Cum ajuta gangsterii la redresarea zonei euro
Foto: Photoshelter

Traficantii de droguri, mafiotii si evazionistii au preluat si ei o parte din responsabilitatea redresarii stabilitatii financiare in zona euro.

Potrivit autoritatilor europene, acestia ajuta prin cererea mare pentru banconote de euro cu valori mari, in special pentru cele de 200 si 500 de euro. Banca Centrala Europeana emite aceste bancnote pentru a avea un profit mare, un lucru benefic in momentul unei crize care i-a pus la incercare puterea, relateaza The Wall Street Journal.

Bancnotele cu valori mari "fac din euro moneda preferata pentru economiile subterane si negre si pentru toti cei care prefera anonimatul in tranzactiile financiare si investitiile pe care le deruleaza", a spus Willem Buitner, economist-sef al Citigroup. "Afacerea de a emite bancnote euro, produse la costuri aproape de zero, este foarte profitabila pentru BCE", a adaugat Buitner.

Cand moneda euro a intrat in circuatie, in ianurie 2002, valoarea bancnotelor de 500 de euro impreuna se ridica la 30,8 miliarde de euro, potrivit BCE.

Astazi, valoarea bancnotelor de acest gen aflate in circulatie este de 285 de miliarde de euro, existand o crestere anuala de 32 la suta. Astfel, daca luam in considerare valoarea, 35 la suta din bancnotele euro aflate in circulatie sunt cele de 500 de euro, pe care putini dintre noi apucam sa le vedem vreodata.

In 1998, secretarul Trezoriei americane de atunci, Gary Gensler, si-a exprimat public grija fata de concurenta pentru bancnota de 100 de dolari din partea bancnotelor cu valori mari din Europa si a modului in care acestea ar putea fi folosite de criminali.

La acea data, Gensler evidentia faptul ca 1 milion de bancnote de 100 de dolari cantareau aproximativ 10 kilograme. Ipotetic, 1 milion de bancnote de 500 de euro ar cantari doar 2 kilograme.

Prin urmare, sunt foarte usor de ascuns si transportat. Politistii au gasit bancnote euro cu valori mari in cutii de cereale si in compartimente ascunse ale camioanelor, potrivit lui Soren Pedersen, purtator de cuvant al Europol, agentia de politie europeana, cu sediul in Haga.

"Dupa cum va asteptati, acesti bani sunt, de cele mai multe ori, legati de traficul de droguri, ceea ce explica asemanarea metodelor de ascundere care sunt folosite", a explicat Pedersen.

Cand BCE are profit mare, zona euro poate sta linistita

Desi BCE si guvernele tarilor care fac parte din institutie sunt beneficiarii cererii mari de astfel de bancnote, oficialii bancii nu au dorit sa comenteze pe aceasta tema.

Banca Centrala Europeana a castigat sute de miliarde de euro de provenienta incerta, in timpul crizei globale, pe masura ce cumpara active toxice de la bancile aflate in dificultate.

Are peste 600 de miliarde de euro drept garantii de la bancile carora le-a imprumutat bani si peste 400 de miliarde de euro in instrumente financiare, inclusiv in titluri de stat.

In total, bilantul BCE s-a majorat cu aproximativ 2 trilioane de euro, baza de capital fiind de 78 de miliarde de euro. Pentru a-si pierde acest capital, ar trebui sa renunte la o mare parte din aceste active, potrivit economistului-sef al Citigroup.

In ultimii ani, profiturile din emiterea de noi bancnote au ajuns in jur de 50 de miliarde de euro, iar, in 2008, anul in care Lehman Brothers a dat faliment si a inceput criza financiara mondiala, profitul era de 80 de miliarde de euro.

Chiar si in cazul unei cresterii foarte reduse a valorii bancnotelor aflate in circulatie, de 4 la suta, Buitner estimeaza ca profiturile BCE ar putea fi cuprinse intre 2 si 6,9 trilioane de euro, ceea ce face banca "extrem de solventa", avand capacitatea de interveni oricand in piata.

De altfel, oficialii BCE sustin ca nu au de gand sa retraga bancnotele cu valori mari, de 200 si 500 de euro, in ciuda faptului ca rulajul acestora este mai mult sau mai putin legal, in special din cauza faptului ca inlocuirea cu bancnote cu valori mai mici ar majora semnificativ costul productiei.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#bancnote euro, #circulatie bancnote euro, #criza zona euro, #Banca Centrala Europeana , #euro