Ziare.com

Cum se schimba bancnotele euro

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 12:27

   

Cum se schimba bancnotele euro
Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale nationale (BCN) din zona euro urmeaza sa introduca o noua serie de bancnote euro, denumita "Europa".

Noile unitati monetare vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, incepand cu luna mai 2013, iar prima bancnota prezentata va fi cea de 5 euro.

Potrivit unui comunicat publicat de BCE, pe banii din noua serie va fi redata in filigran si in holograma un portret al Europei, personaj din mitologia greaca ce a dat numele continentului nostru.

Banca Centrala Europeana anunta ca elementele de siguranta au fost optimizate, contribuind astfel la sporirea sigurantei bancnotelor, odata cu introducerea a trei noi elemente de siguranta, filigranul-portret, holograma-portret si numarul verde-smarald.

"Noile bancnote marcheaza o evolutie. Acestea vor prezenta aceeasi conceptie grafica bazata pe tema 'epoci si stiluri' si culorile dominante ale primei serii, dar au fost usor modificate pentru a include elementele de siguranta optimizate", se mai arata in comunicat.

Initial, bancnotele din prima serie vor circula in paralel cu cele noi, insa vor fi retrase treptat si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte un mijloc legal de plata, la o data care va fi anuntata cu mult timp in avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie isi vor pastra valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate la bancile nationale in orice moment.

Bancnota de 5 euro din seria "Europa" va fi dezvaluita integral la data de 10 ianuarie 2013, iar institutiile de credit vor incepe sa puna in circulatie noile bancnote la ghisee sau la bancomate in luna mai 2013.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria "Europa", in anul 2013, BCE si BCN din zona euro vor desfasura, in aceste tari, o campanie de informare pe canale multiple. Pregatirile sunt in curs, fiind sustinute de doua agentii selectate de BCE in urma unei licitatii publice.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6396 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

proiectul babel

merge mai departe

 

Adică, pan' să dăm si noi pe-acolo ăia-si si schimbară bani'?

.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor