De ce nu se grabeste Ungaria sa adere la zona euro?

Luni, 16 Mai 2011, ora 08:47
2949 citiri
De ce nu se grabeste Ungaria sa adere la zona euro?

In timp ce in Romania discutiile privind aderarea la zona euro se intensifica, iar guvernantii tin cu dintii de termenul de 2015, Ungaria nu pare sa se grabeasca sa se alinieze acestui asa-zis trend.

Adoptata in aprilie, noua Constitutie a Ungariei nu mentioneaza nimic despre apartenenta tarii la Uniunea Europeana (UE) sau despre o tinta de adoptare a euro. Textul afirma, in preambulul sau, considerat nationalist si al carui ton a uimit Bruxelles-ul, doar ca moneda maghiara este forintul.

Sa insemne oare acest lucru ca actualul guvern, condus de Viktor Orban si ales in aprilie 2010, cu o majoritate de doua treimi, nu intentioneaza sa adopte moneda comuna?

In mod evident, raspunsul este nu, deoarece aceasta ar contrazice angajamentele luate in timpul procesului de aderare la UE. Dar Ungaria, este mult mai preocupata de strategia prin care sa se repozitioneze ca o tara numai buna pentru relocalizari in zona industriala, oferind o forta de munca calificata si mai ieftina decat rivalii sai, Republica Ceha si Slovacia.

Ca si Slovacia, Ungaria a atras investitii mari in industria auto, in special germani (Audi, Mercedes-Benz si Opel), scrie Le Monde.

Mai mult, cursul de schimb forint-euro este extrem de avantajos, asa ca nu este de mirare ca Ungaria tergiverseaza adoptarea monedei comune, stabilindu-si cu totul alte prioritati.

Mai mult, Ungaria are un excedent comercial de 831 milioane de euro in februarie 2011 (mai mult decat dublul din februarie 2010), fiind depasita doar de Germania, ceea ce o pozitioneaza extrem de bine pe harta comericiala a lumii.

Intr-un an, exporturile au crescut cu 27,2%, iar importurile cu 20,3%, datorita slabirii forintului cu 1,7%, de la inceputul anului 2010. In 2010, tara a avut un excedent de 5,52 miliarde de euro, fata de 3,73 miliarde in 2009.

Totusi, situatia in ceea ce piveste adoptarea euro ramane in continuare incerta. In timp ce experti de renume, printre care Gyorgy Suranyi, care a fost de doua ori sef al Bancii Nationale a Ungariei si care are sanse bune de a deveni din nou guvernator in 2013, s-au declarat pro-adoptare, premierul pare sa aiba alta idee.

De altfel, Orban nu a vorbit despre acest lucru in cadrul vizieti sala din Germania, pe 5-6 mai, fiind mai degraba interesat sa atraga investitori straini in tara. Mai mult premierul a declarat la inceputul lunii februarie ca este "de neimaginat" adoptarea euro inainte de 2020.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Ungaria euro, #aderare zona euro Ungaria , #euro
Comentarii
Poza lurin
lurin
rank 2
,,Romania are perspective foarte clare de a deveni principala putere economica in regiune, dupa Polonia,,