Depozit in lei sau in euro: Care este mai avantajos?

Joi, 14 Martie 2013, ora 08:34
11305 citiri
Depozit in lei sau in euro: Care este mai avantajos?

Anul 2013 a inceput cu o tendinta de reducere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro, bancile operand taieri la produsele de economisire. Cresteri ale dobanzilor se pot observa in cazul produselor de economisire pe 12 luni.

Aceasta tendinta de diminuare a dobanzilor la depozite va continua, in situatia in care BNR a revenit la volumele importante oferite pe piata prin operatiuni repo, oferind lichiditati in exces si scazand, in consecinta, dobanzile pe piata interbancara. Coroborat si cu saltul inflationist din ultimele luni (agravat si de valoarea de 1,34% pentru inflatia din ianuarie), rezulta ca multe dintre bancile comerciale ofera dobanzi real negative la depozitele in lei pentru toate maturitatile importante (1, 3, 6 si 12 luni).

Daca se vor adeveri si asteptarile privind reducerea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala, tendinta de scadere a dobanzilor la lei va fi evidenta si mai mult in lunile urmatoare.

Potrivit celor mai recente date ale BNR, depozitele constituite de persoane fizice la banci au inregistrat, in ianuarie, un usor avans, comparativ cu luna precedenta, atingand nivelul de 74,79 de miliarde de lei, la depozitele realizate in lei, si 47,42 miliarde lei (echivalent), la cele in valuta.

Una dintre cele mai frecvente intrebari care apare atunci cand o persoana doreste sa constituie un depozit se refera la moneda in care se va face economisirea.

Pentru a evidentia in ce moneda este rentabil sa economisesti, portalul de servicii financiare Efin.ro, a determinat cand este mai profitabil un depozit in euro fata de unul in lei.

Castigul obtinut la scadenta depozitului depinde atat de dobanda depozitului, cat si de cursul de schimb de la acel moment. Din acest motiv, rezultatele prezentate depind direct de evolutia viitoare a cursului de schimb. Pentru a evidentia cand si cum este mai avantajos sa economisesti, s-au luat in calcul 4 ipoteze si anume:

-cursul creste respectiv scade cu un anumit procent;

-cursul ramane constant;

-variatia cursului pentru care cele doua depozite ofera acelasi randament.

Asa cum vom arata in cele doua exemple de mai jos, se observa ca, in cazul primei ipoteze, este recomandat ca depozitul sa se constituie in euro, in timp ce, in cel de-al doilea caz, se poate opta atat pentru euro, cat si pentru lei, intrucat ambele depozite sunt la fel de avantajoase. In schimb, in ultimele doua situatii, fara indoiala produsele de economisire in lei sunt mai avantajoase.

Astfel, la constitutirea unui depozit la termen de 10.000 lei la Alpha Bank, pe o perioada de 3 luni, vei primi la finalul perioadei o dobanda de 119,1 lei/17,72 euro. Dobanda aferenta produsului de economisire in lei este 5,75%, respectiv 3,75% la euro.

Constituind un depozit de 10.000 lei la ATE Bank, pe 3 luni, vei primi la finalul perioadei 129,45 lei/20,08 euro. Dobanda aferenta produsului de economisire in lei este 6,25%, respectiv 4,25% la euro.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#avantaje depozite lei, #avantaje depozite euro , #euro