Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 16:10
5527 citiri
Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul
Foto: Arhiva Ziare.com

Euro a ajuns, joi, la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul american.

Deprecierea monedei unice europene vine dupa ce Rezerva Federala, banca centrala a SUA, a majorat dobanda de baza si totodata a lasat sa se inteleaga ca ar putea creste dobanzile in trei reprize in cursul anului 2017, pentru a impiedica supraincalzirea economiei americane si a mentine inflatia in jurul obiectivului de 3%, transmite AFP.

Drept urmare, euro a coborat pana la cotatia de 1,0411 dolari/unitate, cel mai mic nivel inregistrat din ianuarie 2003 incoace.

"Investitorii care se asteptau la un sfarsit de an linistit au fost surprinsi de fermitatea mesajului trimis de Fed.

Majorarea de miercuri a dobanzilor era anticipata, insa agenda foarte clar stabilita pentru 2017 permite dolarului sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani", a explicat Lukman Otunuga, analist la FXTM, citat de Agerpres.

In Romania, leul s-a depreciat, joi, cu 1,64% in raport cu moneda americana, care a ajuns la 4,3146 lei/unitate, un record absolut.

Ce inseamna cresterea dobanzii FED pentru Romania

Analistul Florin Citu a explicat intr-o postare pe Facebook ce implicatii are cresterea dobanzii FED pentru Europa si tara noastra:

"

  • 1) Pentru ei este semnalul ca sunt pe ultima suta de metri in aceasta perioada de crestere economica. Cat o sa dureze nu stim, dar daca banca centrala apasa pe frana nu suntem departe.
  • 2) Pentru UE nu este bine. Economia UE nu si-a revenit dupa criza din 2008 si faptul ca SUA vede deja sfarsitul acestei perioade de crestere reprezinta o veste proasta. Sper sa nu se panicheze birocratii si sa inceapa iar cu subventii si iertari de datorii.
  • 3) Pentru noi deocamdata nu sunt implicatii majore. Poate putina volatilitate pe pietele financiare. DAR, foarte important, este semnalul pentru noi ca trebuie sa fim atenti cum asezam economia in perioada urmatoare. Cheltuieli publice peramanente in crestere, deficit bugetar in crestere, datorie publica in crestere - fragilizeaza economia, iar atunci cand SUA se va gripa, noi vom face iar atac de cord.
"

Pentru a ne proteja de un eventual soc, Florin Citu crede ca ar trebui sa impiedicam cresterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar si a datoriei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Euro minim dolar, #euro depreciere dolar, #deprecier euro, #apreciere dolar , #euro
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Până la 2 euro/1 $, mai e...