Japonia dupa dezastru - cum si unde e bine sa faci donatii

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 17 Martie 2011, ora 19:03
2806 citiri
Japonia dupa dezastru - cum si unde e bine sa faci donatii
Foto: chinasmack.com

Cuprinsi de compasiune, urmarind din confortul canapelelor imaginile apocaliptice din Japonia, instinctul va dicteaza sa faceti ceva pentru a-i ajuta pe japonezi. Si primul lucru, dar si cel mai usor de facut, este donatul de bani. Ei bine nu o faceti, cel putin nu din instict!

Daca, totusi, faceti un astfel de lucru, dati banii organizatiilor precum "Crucea Rosie" sau "Doctori fara Frontiere", nu unor ONG-uri care, desi bine intentionate, nu au capacitatea necesara de a gestiona multi bani, potrivit The Atlantic.

Desi este greu de crezut, chiar exista situatii in care se strang mai multi bani decat ar fi nevoie pentru ajutoare. Insa ONG-urile nu au voie sa redirectioneze sumele catre alte cauze umanitare, astfel ajungandu-se in situatii cel putin bizare.

In Sri Lanka, spre exemplu, dupa dezastrul din 2004, organizatiile care au dat o mana de ajutor au ajuns sa construiasca mini-vile pentru cei lasati pe drumuri, pentru simplul motiv ca aveau prea multi bani alocati pentru constructia de case.

In Indonezia s-a intamplat cam la fel. Grupurile umanitare care au ajutat la "recuperarea" post-dezastru au facut o treaba atat de buna in construirea de orfelinate, incat foarte multe familii din aceasta tara si-au abandonat copiii motivand ca nu-i mai puteau hrani sau imbraca.

"In plus, este foarte posibil, ca in cazul Japoniei, aceasta tara nici sa nu aiba nevoie de atatea donatii cate s-au facut pana acum. Japonia este o tara foarte bogata, care poate raspunde dezastrului prin printarea a sute de milioane de dolari", mai scriu jurnalistii The Atlantic.

Mai mult, momentan, este inca neclar unde vor aceste organizatii neguvernamentale sa cheltuiasca banii primiti din donatii. Din cate se stie, acesti bani se duc pentru "a ajuta supravietuitorii si victimele dezastrelor sa primeasca seviciile necesare", ceea ce, decodat, inseamna "nu avem nicio idee ce sa facem cu banii, dar ne gandim noi la ceva".

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Japonia, 88 de state s-au oferit sa trimita ajutoare acestei tari aflate in plin dezastru. Echipe din Australia, China, Marea Britanie si SUA ajuta la operatiunile de cautare si salvare a supravietuitorilor cutremurului si tsunamiului. Thailanda a autorizat si ea o eliberare de fonduri de 5 milioane de dolari si a trimis transporturi intregi de orez.

Pana si Bangladesh, una dintre cele mai sarace tari de pe Terra, a oferit ajutor. Moldova a aprobat si ea trimiterea unui milion de lei moldovenesti (60.000 de euro). Bulgaria a dorit sa trimita 20 de pompieri si transporturi intregi de apa minerala. Romania a transmis condoleante.

Intre timp, companii uriase, atat straine cat si japoneze, au alocat deja sute de milioane de dolari pentru cauza nipona si la fel si mii de oameni din intreaga lume care au donat prin intermediul telefonului de la 2-3 dolari la sume de zeci de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#donatii japonia organizatii, #Cricea Rosie Doctori fara Frontiere ONG, #Indonezia Sri Lanka , #euro