La cat va ajunge cursul leu-euro la finalul lui 2013

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 21:57
3060 citiri

Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.

Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.

"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.

Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.

Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui si alegerile parlamentare din partea a doua a anului. Aversiunea fata de risc a pietelor emergente, datorata crizei datoriei suverane grecesti si europene si deteriorarii perspectivelor economice in zona euro, si-a lasat, de asemenea, amprenta asupra leului.

Autoritatile au intervenit doar moderat pentru a sprijini cursul sau pentru a absorbi excesul de lichiditate, fapt ce a dat nastere la speculatii ca BNR a agreat deprecierea monedei, in anumite limite. Cu toate acestea, leul s-a apreciat fata de euro din iulie 2012, si cursul a ajuns la 4,44 lei/euro pe 9 iulie, mai semnaleaza raportul EIU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#curs euro leu dolar prognoza , #euro