Romania, fata cu experienta slovaca a adoptarii euro

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 07:39
3347 citiri
Romania, fata cu experienta slovaca a adoptarii euro

Cu populatie de patru ori mai mica si un teritoriu de cinci ori mai redus decat al Romaniei, Slovacia este singura economie din Europa Centrala si Estica ceva mai apropiata ca dimensiuni si structura de a noastra, care a adoptat moneda unica europeana.

De aceea, merita luat aminte la experienta slovaca si la modalitatea in care s-a facut aceasta trecere.

Cele trei state baltice deja intrate in zona euro si Bulgaria au mers pe un regim de curs de schimb fix in raport cu euro, iar dintre celelalte sapte state foste socialiste cu regim de curs de schimb flotant doar Slovenia si Slovacia au trecut la euro.

Slovenia a fost prima, la 1 ianuarie 2007, dar era comparabila cu balticele, respectiv cam de zece ori mai mica decat Romania. Asadar, singura referinta ramane coroana slovaca.

Aceasta a intrat in mecanismul ratelor de schimb ERM II la 28 noiembrie 2005, iar pe 8 iulie 2008 a primit aprobarea Consiliului European pentru a intra in zona euro. La limita, data fiind conturarea deja a efectelor crizei economice mondiale ce s-au manifestat cu maxima intensitate dupa ce Slovacia intrase deja in zona euro.

Prin urmare, stationarea in ERM II a fost de trei ani (desi minimul cerut este de doi ani), ceea ce explica si recenta interventie a guvernatorului BNR privind data de 1 ianuarie 2016 si nu 1 ianuarie 2017, drept termen pentru a intra in anticamera adoptarii euro.

Aici merita mentionat si precedentul nefast al Greciei, singura care a reusit sa adopte euro dupa minimul de doi ani de stationare in ERM II.

Romania fata cu experienta slovaca a adoptarii euro pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania adoptare euro, #Romania euro , #euro