Salvati euro pentru a salva Europa!

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 07:08
2882 citiri
Salvati euro pentru a salva Europa!
Foto: 20minutes.fr

Criza euro completeaza criza din Europa, cea care a devenit "bolnavul" globalizarii. Fara reforme, Europa a cunoscut o scadere accentuata, dupa ce in anii 2000 a avut o crestere redusa la 1,1%, la jumatate fata de economia globala.

Socul deflationist din 2008 a accelerat aceasta tendinta, cu o crestere puternica a somajului (10,1% din totalul fortei de munca). Totul pare sa fi culminat cu o criza a datoriei suverane, specifice pentru Europa, care a fortat Grecia si Irlanda sa utilizeze ajutorul de 110 si, respectiv, 85 miliarde de euro.

Criza datoriei suverane este inradacinata in trei serii de dezechilibre nerezolvate. In primul rand, datoriile publice, care, desi nu sunt apanajul continentului european, reprezinta un interes special din cauza nivelului lor (127% in Italia si 123% in Grecia), dar si din cauza unor incertitudini cu privire la guvernarea din unele tari (Belgia, Italia).

O alta problema o reprezinta situatia bancilor, care, in ciuda ajutorului de 4.500 miliarde de euro si care, spre deosebire de cele din SUA, nu au fost restructurate, raman extrem de vulnerabile. De exemplu, colapsul din Irlanda a fost cauzat de falimentul sistemului bancar, tara care a trebuit sa le garanteze cu 480 miliarde de euro (atunci cand PIB-ul sau era de 164 miliarde). Expunerea bancilor germane si franceze din sud-estul Europei este si ea o problema, deoarece a ajuns la 353 si, respectiv, 252 miliarde de euro.

In cele din urma, o alta problema care afecteaza Europa, cu exceptia Germaniei, Austriei si Tarilor de Jos, este sub-productivitatea, care blocheaza intregul sistem. In Portugalia, aceste costuri sunt cu 30% mai mari decat tarile din Europa Centrala.

Pe de alta parte, tarile cu deficit se afla in imposibilitatea de a genera o crestere, iar Spania are, de exemplu, toate caracteristicile unui nou Lehman Brothers, comenteaza Le Point.

Ce este de facut?

In aceasta situatie, gestionarea crizei europene ramane dezastruoasa. Masurile de sprijin sunt insuficiente, politica monetara este incerta. BCE adopta masuri pragmatice de recapitalizare a bancilor si a statelor a caror eficienta este subminata prin negarea problemelor. Strategia este sortita esecului, deoarece nu permite o crestere economica sau reducerea datoriilor.

BCE sprijina deflatia oferind in acelasi timp lichiditate nelimitata bancilor si asta in timp ce divergenta economiilor din zona euro este exacerbata. Cele mai slabe economii, care sunt caracterizate prin datorie, sub-competitivitate, inflatie, somaj, sunt sortite esecului. Lipsa de solidaritate impiedica orice gestionare a crizelor, iar daca unele reguli si institutii vor ramane neschimbate, Europa nu va avea nici stabilitate, nici crestere.

Doar reformele pot salva acum euro. In termeni de natiuni, coordonarea transformarii modelelor economice si sociale trebuie sa fie accelerata: este necesara rigoarea in tarile cu deficit, unde numai cresterile fiscale sunt reale, in timp ce reducerile de cheltuieli raman virtuale. In ceea ce priveste zona euro, BCE trebuie sa-si asume o strategie flexibila prin angajamentul de a pastra rate ale dobanzii scazute si prin lansarea unui program privind cumpararea de titluri de stat. Ceva mai agresiv, am putea lua in considerare interventia pe piata pentru creditul default swap, in scopul de a anula speculatiile.

Crearea unui guvern economic in zona euro care sa coordoneze politicile fiscale si monetare, pentru a gestiona situatiile de criza, ar fi de dorit. La nivelul Uniunii, este necesara o mobilitate a fortei de munca si sporirea competitivitatii.

In caz contrar, economia europeana s-ar bloca in deflatie, in mijlocul falimentelor bancilor si statelor. Liderii statelor si bancile centrale trebuie sa redescopere, dincolo de dogme si interesele nationale, dimensiunea binelui comun al Europei si al euro, daca nu vor ca intreaga moneda unica sa dispara si intreaga Europa sa explodeze. Pentru Germania, acest lucru inseamna solidaritate mai multa. Pentru Franta, mai mult responsabilitate. Pentru toate, o mai mare cooperare si integrare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#salvare euro, #salvare Europa, #probleme euro , #euro