Tratatul UE, modificat pentru protejarea zonei euro

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 17:18
1514 citiri
Tratatul UE, modificat pentru protejarea zonei euro
Foto: 1235

Liderii Uniunii Europene vor include in Tratatul UE, in cadrul proiectului de concluzii al summit-ului comunitar de saptamana viitoare, doua noi propozitii care sa permita crearea Mecanismului European de Stabilitate, din 2013.

Astfel, investitorii privati vor suporta o parte din cheltuielile legate de restructurarea datoriilor unui stat, determinand pietele sa exercite presiuni asupra guvernelor pentru aplicarea unor politici bugetare corecte si evitarea unei alte crize economice, transmite Reuters.

Proiectul ar oferi, totodata, sprijin financiar pentru tarile din zona euro, care au nevoie de lichiditati, insa nu au probleme de solvabilitate, prin crearea unui fond, posibil mai mare decat cel curent, de 750 de miliarde de euro, cat are in prezent la dispozitie zona euro.

Tari precum Franta ori Germania au insistat ca, pentru crearea acestui mecanism, Tratatul UE sa fie modificat, pentru a nu aparea, ulterior, contestatii la Curtea Constitutionala din Germania.

Sefii celor 27 de state membre ale Uniunii vor conveni amendarea Tratatului prin adaugarea unui paragraf la articolul 136, iar mecanismul va fi infiintat in baza acordului din 28 noiembrie al ministrilor de Finante din zona euro.

"Statele membre care folosesc moneda euro pot infiinta un mecanism pentru protejarea stabilitatii zonei euro. Acordarea asistentei financiare prin acest mecanism va avea loc in anumite conditii stricte", se arata in textul proiectului.

Amendamentul nu sporeste prerogativele conferite UE de catre statele membre, subliniaza concluziile summit-ului, pregatite anterior si care nu pot suporta nicio modificare.

Liderii UE vor stabili de asemenea ca mecanismul va inlocui Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara si Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara care vor fi operationale pana in iulie 2013.

Ministrii de Finante din zona euro sunt obligati sa incheie lucrarile legate de infiintarea mecanismului printr-un acord interguvernamental, pana in martie 2011.

De asemenea, la reuniunea oficiala se va mai decide ca si alte state din UE pot fi implicate, daca vor, in infiintarea mecanismului, desi acesta este destinat zonei euro.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#tratat Uniune zona euro, #macanism tari Uniune euro , #euro
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
"Sefii celor 27 de state membre ale Uniunii vor conveni amendarea Tratatului prin adaugarea unui paragraf la articolul 136, iar mecanismul va fi infiintat in baza acordului din 28 noiembrie al ministrilor de Finante din zona euro."