Vasile Puscas: UE va supravietui. Euro va ramane moneda unica

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:37
1831 citiri
Vasile Puscas: UE va supravietui. Euro va ramane moneda unica
Foto: Arhiva

Pana la Consiliul European de la Bruxelles ce incepe joi seara, posibilele scenarii stau sub lupa analistilor, a lumii politice, dar si a omului de rand.

Ce trebuie sa inteleaga cetateanul este ca, "de acum, e nevoie de o disciplina bugetara serioasa, si lucrul acesta se adreseaza inclusiv Guvernului Romaniei", spune la RFI profesorul Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu UE.

"Este un semn bun pentru cetateni, cei care contribuie la constituirea bugetului - disciplina si transparenta in cheltuirea banilor este in folosul lor". Raportat la zona euro, "omul simplu de pe strada spune: sa nu ne bagam in valtoarea aceasta pana nu stim exact care sunt costurile", cu toate ca, "indiscutabil, euro va continua sa existe ca moneda unica", subliniaza Vasile Puscas.

"Este riscant sa spunem cum va arata harta Uniunii Europene, altfel decat asa cum este in momentul de fata. Doar ca acest Consiliu European va trebui sa vina atat cu o viziune pe termen lung in ceea ce priveste evolutia UE, si in acelasi timp va trebui sa vina si cu solutii practice pentru moment in vederea calmarii pietelor pentru a se putea trece la o alta etapa in dezvoltarea economiei.

De aceea, este intr-adevar crucial acest Consiliu, pentru ca liderii vor trebui acum sa ia niste decizii in ceea ce priveste nu numai prezentul, ci si viitorul UE",a adaugat profesorul.

Acesta crede ca este in interesul statelor membre sa gaseasca solutii, atat in ceea ce priveste rezolvarea crizei si in ceea ce priveste demararea dezvoltarii lor economice si sociale ori continuarea pentru alte state care au deja o situatie buna.

"Este posibil si datorita faptului ca, asa cum spunea la un moment dat presedintele francez Nicolas Sarkozy, lumea merge inainte cu o viteza extraordinara si nu asteapta pana cand statele membre UE vor binevoi sa gaseasca o optiune si sa o faca publica. Viteza cu care se desfasoara procesele globale economice este intr-adevar unul dintre punctele care preseaza foarte tare asupra statelor membre si sper ca ele sa tina cont de acest lucru", mai spune Puscas.

El a comentat si faptul ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, i-au trimis o scrisoare presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Ei propun ca, initial, tarile din zona euro sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare.

"Parerea mea este ca in citirea propunerii presedintelui Consiliului European este aceea ca in acelasi timp trebuie sa se lucreze pentru cateva solutii pe termen scurt, cele pe care si presedintele Romaniei le-a amintit in legatura ci Protocolul 12, mai ales in relatie cu deficitul bugetar si cu gradul de indatorare, iar partea de viziune care trebuie obligatoriu atinsa, referitoare la tratate, iarasi ar trebui sa fie in atentia liderilor.

Eu sper din tot sufletul ca liderii Romaniei sa fie si ei pregatiti pentru asa ceva, fiindca este nevoie, la acest Consiliu, sa se dea o asigurare pietelor in momentul acesta, dar in acelasi timp este nevoie sa se vada ca statele si UE doresc intr-adevar sa realizeze o adancire a integrarii, sa dezvolte acea guvernanta economica europeana si sa intareasca UE, atat din punct de vedere al capacitatii de a opera ca uniune pe pietele globale, dar si ca actor in sistemul international. Altminteri, s-ar parazita una sau cealalta - viziunea scurta sau viziunea pe termen mediu si lung.

Scrisoarea presedintelui Sarkozy si a cancelarului Merkel au in vedere acest aspect si, fireste, negocierile vor fi foarte dificile", a adaugat Vasile Puscas.

Citeste mai multe despre Prof. Vasile Puscas: "UE va supravietui. Euro va ramane moneda unica" pe RFI.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Vasile Puscas negociator UE, #Puscas euro moneda unica , #euro