WSJ: Comitet secret pentru salvarea monedei europene

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 12:18
3605 citiri
WSJ: Comitet secret pentru salvarea monedei europene
Foto: arhiva

O serie de lideri europeni au creat, la mai putin de doua luni dupa colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008, moment care a marcat inceputul actualei crize economice si financiare globare, un grup secret pentru salvarea euro.

Informatia a fost difuzata de cotidianului The Wall Street Journal, care noteaza ca acest comitet, despre care nu s-au oferit informatii pana in prezent, este "grupul care nu exista".

Comitetul este format din inalti functionari, in general de la un nivel sub rangul de ministru, din Franta, Germania, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului si presedinte al Eurogrupului. Misiunea acestui grup a fost aceea de a stabili un plan pentru a face fata unei posibile incetari de plati intr-unul dintre cele 16 state din zona euro.

WSJ scrie ca, la un an de la infiintarea sa, cand Grecia a inceput sa aiba probleme, grupul nu a reusit sa se puna de acord asupra unei strategii. Grupul de lucru s-a reunit sub umbrela a diferitelor summit-uri si consilii ale Uniunii Europene, la Bruxelles, Luxemburg si alte capitale si nu a reusit niciodata sa depaseasca diferendele interne privind modul de salvare a unui stat membru al zonei euro.

Investigatia Wall Street Journal, bazata pe zeci de interviuri cu functionari ai UE, evidentiaza ca disensiunile din sanul grupului au dus uniunea monetara europeana in pragul colapsului.

Cotidianul scrie ca, in mai, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a spus ca zona euro este pe punctul de a se prabusi, iar disensiunile ideologice au blocat gasirea si aplicarea unor solutii eficiente. WSJ noteaza faptul ca liderii statelor din Europa au speculat in folosul propriei imagini situatia dificila in care se afla moneda euro. Printre acestia presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel pentru care, aceasta criza a monedei euro, au fost proba decisiva a carierei lor.

Merkel a ezitat mult inainte de a folsi banii contribuabililor germani pentru a salva Grecia, despre care afirma ca traieste peste posibilitatile sale. In replica, Sarkozy a presat Germania sa intervina, ceea ce a dus la cresterea popularitatii sale.

Grupul a vrut ca Uniunea Europeana si nu Fondul Monetar International sa conduca operatiunea de salvare a Greciei, dar la aceasta decizia s-a opus Merkel care a conditionat participarea Germaniei de accetul colectiv ca FMI sa fie cel care sa stabileasca planul de reforma in Grecia.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#moneda euro, #criza economica, #Grecia, #Franta, #comitet secret, #Lehman Brothers , #euro