Ziare.com

Autoritatile au stabilit ca o familie de la oras cu doi adulti si doi copii poate trai "rezonabil" cu 2.600 lei pe luna

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 09:58

   

Autoritatile au stabilit ca o familie de la oras cu doi adulti si doi copii poate trai "rezonabil" cu 2.600 lei pe luna
Pentru un trai rezonabil, valoarea cosului minim lunar al unei familii a fost stabilita la 2.100 de lei, daca locuieste in mediul rural, si la 2.600 de lei, daca locuieste la oras, stabileste o decizie a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC).

Atat poate cheltui o familie cu doi adulti si doi copii, dintre care unul sub 14 ani, in caz de insolventa, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare de miercuri, 16 ianuarie.

Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiat pentru datornicul din oras si familia acestuia in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este de:
  • 797 de lei pentru fiecare adult;
  • 587 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;
  • 419 lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.

In aceeasi situatie, valorile sunt mai mici pentru cei din mediul rural, respectiv de:
  • 644 de lei pentru fiecare adult;
  • 473 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;
  • 339 de lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.

La calcularea acestor sume CINC a luat in calcul sumele si cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), nu cele oferite de Institutul National de Statistica (INS), cel din urma stabilind valori mai mici.

Statistica a calculat un cos minim lunar pentru o familie de la oras de 2.299 de lei, iar pentru una din mediul rural de aproape 1.494 de lei.

Ce este cosul minim


"Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor, deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa.

Valoarea cosului minim lunar de consum se stabileste diferentiat pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificata de insolventa si procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active.

Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent", prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.

In plus, structura si componenta familiei debitorului se stabilesc prin includerea in aceasta a persoanelor carora debitorul le are in intretinere in mod curent si a persoanelor care convietuiesc cu debitorul sau care contribuie la prestarea intretinerii, conform actului normativ citat.

"Valoarea cosului minim lunar de consum pentru debitorul aflat in procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active este egala, indiferent daca traieste in mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie asa cum este prevazut de legislatia in vigoare pentru orice persoana angajata conform prevederilor Codului muncii in functie de vechime sau nivelul studiilor realizate", precizeaza Decizia nr. 7/2018 a CINC.

Acest cos minim poate fi suplimentat, astfel incat sa ii fie asigurate debitorului toate cheltuielile necesare pentru: nevoile locative (utilitati si servicii); necesitatile alimentare; necesitatile medicale; invatamant si instruire, inclusiv pentru cursuri de recalificare; transport catre locul de munca, institutii de invatamant si medicale; imbracaminte si oricare alte cheltuieli necesare pentru traiul rezonabil; asigurarile obligatorii; amenzi; obligatiile legale sau conventionale de intretinere, ultimele neputand depasi un prag de cinci salarii medii pe an.

De asemenea, actul normativ citat subliniaza ca aceste sume in plus nu pot fi esalonate sau reduse, ci adaugate valorii cosului minim lunar de consum.

CINC a stabilit valorile cheltuielilor din cadrul cosului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban si rural tinand cont de rata inflatiei si salariul minim pe economie prevazut de la 1 ianuarie 2019.

"Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizeaza valoarea cosului minim lunar de consum stabilita de catre Comisia de Insolventa la Nivel Central pe baza studiului realizat de catre grupul de lucru pentru elaborarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, constituit din reprezentanti ai: Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Institutului National de Cercetari Economice 'Costin C. Kiritescu' al Academiei Romane, Comisiei Nationale de Prognoza, Institutului National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Institutului de Cercetari pentru Calitatea Vietii al Academiei Romane, Institutului National de Statistica si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor", mentioneaza Decizia nr. 7/2018 a CINC.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

•644 de lei pentru fiecare adult;:))))))))))))

Ce au calculat CINC (cinici):))) bani de țigări???

 

Re: Serios?

Poate, dacă mănancă zilnic la cantina Parlamentului sau a Ministerelor, unde o ciorbă costă sub 2 lei, atunci s-ar putea ca o familie cu doi copii să poată supraviețui cu 2600 lei pe lună. Și dacă acei copii nu ar avea nevoie de cărți, caiete, haine, ghiozdan, etc.

 

Ca bine zici colegu'

Si daca pot trai cu 2600 ron , ca familie. De ce e nevoie de indemnizatii asa mari pentru gurvernanti si pensii speciale?
Pot trai si ei cu 3000 ron de familie pe luna!

Da, Liviu Dragnea cu atat traieste in cadrul familiei

traditionale. El se hraneste cu orez si cu paine unsa cu margarina de tiitoarea sa care se da pe fata cu untura de porc, care ramane dupa ce prajeste niste zgarciuri.

@sunset. Vreti sa manipulati sarakii? Spuneti ca ciorba la

popota parlamentului e 2 lei. Asta asa este, dar este fara toate optiunile posibile; un ardei 1 leu, o felie de paine 50 de bani, o smantanica alt leu... Mai bei si un paharel de Cotnari, mai tragi si un Tiramisu urmat de o palinca digestiva, un trabuc de la Havana in timpul siestei de dupa masa, ... poate si un masaj pe ceafa si intre picioare, facut de o profesionista care a trecut toate examenele la oral, ...

Viata de parlamentar este grea si obositoare. Si mult mai scumpa decat ciorbitza de 2 lei... Asa ca la munca, nu la cascat gura pe geam la parlament, somerilor :)

Concluzie corecta!

Intrebarea care se pune: de cand se reintroduc cartelele de alimente?
Sa stim cat timp mai avem pana emigram.

 

Devine o optiune din ce in ce mai posibila.

Cand vezi ce s-a ales de tara nu iti ramane decat sa o iei din loc.

propatria

Cosul asta zilnic contine si chiria sau rata la banca?? Cifre total nerealiste. Cu chiria la o garsoniera confort doi de 800 RON, in Bucuresti, 2300 ROn abia daca ajunge pentru o persoana sau doua inghesuite.

 

Fericitilor :) Vedeti cum va cocoloseste partidul si cum are grije

de voi? Si voi vreti sa le dati foc la valiza! Sarakilor, asa va trebuie :)

PS Eu nu mai vorbeste bine la mine rumaneste. Poat trebiua zic "va COCOSEAZA" decat "va cocoloseste :) Scuzati la mine, nem tudom prea bine. Va pupez pe dinti, proletarilor :)

 

Cosul lunar 2600 de lei

La cati analfabeti sunt in structurile de stat, nu este de mirare ca se fac greseli. Cred ca se refereau la cat costa un carucior/cos plin de cumparaturi odata. :-)

Tiitoarea lui draknea isi cumpara pantofi de 2000 de euro/perechea, iar o familie de patru persoane trebuie sa traiasca din 2600 lei/lunar. Mda ...

 

Sa traiasca ei!

Pai sa li se dea sefilor de la CINC salarii de 2600 lei sa vedem cum se descurca.

 

care FAMILIE ???

care COPII ???

 

Pai normal. Cand esti parlamentar nu simti.

Iei miliardu' pe luna si stai mai mult pe acasa.
Satulul niciodata nu il intelege pe flamand.
Dar romanu' e pervers.
Ii place sa i se dea pe cocoasa.
Tot cu cel care il biciuie va vota.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor