Banii in vremuri de coronavirus - Cum sa fii protejat financiar de evenimentele neprevazute

Sambata, 14 Martie 2020, ora 07:21
21389 citiri
Banii in vremuri de coronavirus - Cum sa fii protejat financiar de evenimentele neprevazute
Foto: Arhiva Ziare.com

Raspandirea coronavirusului are un efect de domino pe mai multe paliere, de la sanatate la economie si afaceri. Dar cum te protejezi din punct de vedere financiar de evenimentele neprevazute, ca acesta?

COVID-19 testeaza rezistenta si capacitatea de regenerare a mediului de business atat la nivel national, cat si global. In unele companii din tara noastra, in special din domeniile cele mai afectate (precum organizare de evenimente, turism etc.), se vorbeste despre masuri extraordinare de atenuare a impactului si se iau deja in calcul posibile pierderi, taieri salariale sau concedieri.

Prin urmare, cum ne putem proteja din punct de vedere financiar de evenimente neprevazute? Atat din prisma personala, cat si in ceea ce priveste business-ul?

Am stat de vorba cu Adrian Asoltanie, trainer in domeniul Educatiei Financiare, care crede ca ne asteapta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic, din cauza consecintelor virusului asupra afacerilor.

Coronavirusul provoaca mari pierderi in multe domenii. Cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%

El ne-a facut cateva recomandari pentru asigurarea sanatatii financiare in perioade de criza ca aceasta, idei care se aplica si la nivel de companii:

1. Analiza bugetului personal: "Individual sau in cuplu, faceti o lista cu veniturile pe care va bazati si cum ar putea fi ele influentate de situatia actuala. Recomand implicare si responsabilitate maxima la jobul actual, astfel incat sanatatea companiei sa fie afectata cat mai putin.

Ce alte surse de venit suplimentar puteti gasi? E ceva ce puteti inchiria sau vinde online, obiecte de care nu mai aveti nevoie? Aveti vreo abilitate sau pasiune pe care o puteti folosi serile sau in weekend pentru a obtine venituri suplimentare?

Obiectivul este de a construi mai multe picioare financiare si a le consolida pe cele existente".

2. Faceti o lista cu cheltuielile personale / de business si impartiti-le pe doua categorii: vitale si optionale: "Analizati cu atentie categoriile si decideti ce puteti optimiza, reduce sau elimina".

3. Constituiti un fond de urgenta (1.000 - 2.000 de lei cash in casa) care sa va acopere 95% din urgentele casnice sau medicale: "Acest fond o sa va dea o liniste suplimentara si veti aborda situatiile cu mai mult calm si intelepciune. Puteti calcula un fond similar si la nivel de business".

4. Constituiti cu rabdare, in timp, un fond de siguranta (3-6 luni de cheltuieli vitale, in valuta, intr-un cont bancar): "Acesta va va ajuta sa depasiti situatii mai complicate: pierderea locului de munca, divort, decesul partenerului, boala mai grava.

Pe de o parte, va elimina emotiile puternice de panica si disperare si va ajuta sa nu vindeti diverse active in situatii grele pentru ca n-aveti incotro. Puteti calcula si la nivel de business care ar fi valoarea unui astfel de fond de siguranta".

5. Faceti un back-up digital al tuturor documentelor si informatiilor importante la nivel personal si de business: Baze de date, aplicatii vitale etc.

6. Experimentati, acolo unde este posibil, lucrul la distanta si testati functionalitatea platformelor de lucru online.

7. Asigurati-va resurse vitale pentru minim 5 zile: "Astfel, veti fi complet sustenabil intr-o situatie de izolare sau carantina. Pentru afaceri, aceasta perioada ar trebui sa fie mai lunga. Totusi, nu faceti stocuri exagerate si nepotrivite, consumandu-va inutil resursele financiare. Evitati achizitiile de panica - veti cumpara mult, scump si prost".

8. Respectati recomandarile oficiale si nu cautati scurtaturi: "E posibil ca situatia sa fie mai serioasa decat se cunoaste in realitate sau sa nu se poata face publice informatiile reale pentru a nu genera panica".

9. Responsabilitatea individuala este esentiala: "Echilibrul familiei si al afacerii depinde de seriozitatea fiecarui membru".

10. Nu va panicati: "Este prima regula in situatii critice. Panica este scumpa si periculoasa, iar deciziile financiare luate de frica sau disperare sunt aproape intotdeauna neinspirate".

Urmareste AICI cele mai noi informatii despre coronavirus si implicatiile raspandirii lui.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bani criza, #buget personal, #fond de criza, #fond de urgenta, #coronavirus bani , #financiar