Ce venituri are o familie din Romania si pe ce se duc banii

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 14:01
4439 citiri
Ce venituri are o familie din Romania si pe ce se duc banii

O gospodarie din Romania a consemnat, in trimestrul al treilea din 2013, venituri medii de 2.528 lei/luna, din care cheltuielile totale au fost, in medie, 2.267 lei/luna, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In perioada analizata, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.528 lei pe gospodarie si 886 lei/persoana.

Mai mult, veniturile banesti au fost, in medie, de 2.182 lei lunar pe gospodarie (765 lei/persoana), iar veniturile in natura de 346 lei lunar pe gospodarie (121 lei/persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2013, respectiv 51,2% in trimestrul II si 53,1% in trimestrul III 2013), potrivit datelor INS.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,7%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (13,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12%).

Diferente intre oras si sat

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in trimestrul 3 din 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 38,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 13,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 65,2% din salarii, de 21,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 6,9% din total. Pe segmentul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 35,2% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (24,8% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 10,4% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (31,1%) si celor din prestatii sociale (25,3%).

Pe ce sunt cheltuiti banii

In ceea ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, acestea au fost, in trimestrul III 2013, in medie, de 2.267 lei lunar pe gospodarie (794 lei/persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,8%).

Potrivit INS, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul 3 din 2013, in medie, 40,9% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei), ce a reprezentat 19,5% din cheltuielile totale de consum.

In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,5%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,1%) si cele pentru educatie (0,3%).

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#venituri familie Romania, #venituri gospodarie Romania, #cheltuieli familie Romania, #cheltuieli gospodarie Romania , #financiar