Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai tari tunuri financiare din cinematografie

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 16:16
3950 citiri
Cele mai tari tunuri financiare din cinematografie
Folo: List 5

Se spune ca, in lumea filmului, totul este posibil, dar rareori se intamapla ca un film in care s-a investit putin sa fie mai fructuos decat unul in care s-au pompat bani cu nemiluita, comnetaza portalul List 25.

Cu toate acestea, nu putine sunt cazurile care sfideaza logica, filme cu buget mic care depasesc de departe succesul montajelor costisitoare.

Si, ce este mai ciudat, cazurile nu apartin atat trecutului indepartat al cinematografiei, unde simple experiente faceau minuni, ci chiar ecranizarilor moderne.

Iata doar cateva multe exemple, prezentate de list25.com:

The Full Monthi - 1997

Filmul a inghitit un buget de 3,5 milioane dolari si a adus in final venituri de 257,8 milioane, respectiv un randament de 7365,71%, greu de atins in orice alta afacere cinstita, daca nu chiar imposibil.

Comedia britanica, avand si accente dramatice, are ca subiect peripetiile a sase tineri someri care incearca sa organizeze un grup de stripperi, pentru a da scurte spectacole si a castiga bani.

Filmul s-a bucurat de mare success in randul tinerilor si chiar a fost nominalizat la premiul Oscar.

The Purge - 2013

Buget 3 milioane dolari, venituri 89 milioane dolari, randament 2966,00% intr-un singur an, dar n-au intrat inca zilele in sac. Un thriller de groaza SF a cucerit publicul prin sezatiile tari oferite spectatorilor. Nerecomandat minorilor, dar nici majorilor, daca sunt cardiaci.

Fara indoiala, la succes au contribuit atat regizorul James DeMonaco, cat si intepretii de prima clasa Ethan Hawke, Lena Headey si Max Burkholder, dar dorinta publicului de a-si verifica rezistenta nervilor este uneori decisiva.

"Lock, Stock, and Two Smoking Barrels"

Turnat in 1988, filmul este o comedie thriller britanica. Avand in rolul principal pe actorul Guy Ritchie, personajul - un fel de trchea-berchea - a ajuns sa dea socoteala pentru o datorie de sute de mii de euro, din cauza unui jaf unde nici nu se facea prea vinovat.

"Lock, Stock, and Two Smoking Barrels" s-a bucurat de recunoastere intrnationala, primind si premiul britanic pentru cel mai bun film al anului. A costat 1,35 milioane dolari si a adus venituri de 28,3. O afacere de 2096%.

"Sex, Lies, and Videotape"

Titlul sugereaza multe: sex, minciuna si violuri video. Bugent 1,2 milioane dolari, venit incasat 24,7 milioane, randament 2058%. Lnsat in 1989, filmul aborda cu curaj probleme de sexualitate si relatii interumane legate de aceasta.

In ciuda tematicii cu tenta frivola, filmul a fost disitins cu Palme d'Or la Festivalul Filmului de la Cannes in 1989, iar in Statele Unite a fost apreciat ca avand o deosebita semnificatie "culturala, artstica si istorica".

Pentru acest motiv, a fost inclus in Biblioteca Congresului SUA, printre alte valori ale culturii universale.

Saw

Inspaimantatorul film de groaza Saw s-a bucurat de un succes spectaculos. In 1996, a fost unul din cele mai profitabile firme de groaza, cu un buget investit de numai un million de dolari si cu venituri de 103 milioane. Un randament de 10.300%.

Rocky Balboa

Cu o investitie de un milion de dolari si un venit realizat de 225 milioane, filmul scris de Silvester Sallone si regizat de Jihn G. Avildsen a surpins momente din lumea sportului, unde eroul Rocky Balboa se inglodeaza in datorii, din care nu reuseste sa iasa, defavorizat si de ciudatele sale comportamente sociale.

Filmul a fost nominalizat pentru zece premii ale Academiei, din care i s-au decernat trei, mai mult datorita succesului la public, recunoscut deja la data premierii, decat datorita valorii sale artistice. Dar asta n-a afectat reteta.

Napoleon Dynamite

Este o comedie a anului 2004, regizata de Jerusha Hess si Jared Hess, avand ca protagonist principal un actor care se preta excelent pentru rolul lui Napoleon Dynamite: elev de liceu, ciudat in comportament, care isi propusese sa devina dresor de animale.

Povestea e bizara, dar a avut sansa unor comentarii favorabile in presa. O investitie de numai 400 mii de dolari, modesta in raport cu alte filme de succes, i-a adus filmului venituri de 46,1 milioane.

Mad Max

Acelasi buget de 400 mii de dolari si venituri de 100 milioane. Este un film australian, lansat in 1979, cand marile tunuri in domeniul cinematografiei nu erau inca de proprotiile celor care au urmat. Ca urmare, la data respectiva, Guiness Book l-a inscris ca fiind cel mai profitabil film al anului.

Scris de Byron Kennedy si George Miller, filmul a atras in mare masura si datorita principalei protagoniste, Tina Turner, in mare voga la acea data, posesoare a opt premii Grammy.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#cinematografie succes, #succes casa filme, #filme profitabile, #cele mai profitabile filme, #incasari record , #financiar