Ziare.com

Clasa mijlocie in criza: Evolutia inegalitatii in Romania

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 12:02

   

Clasa mijlocie in criza: Evolutia inegalitatii in Romania
Un studiu al Bancii Mondiale facut la inceputul tranzitiei de la socialism la capitalism (cu date comparate intre perioadele de dinainte si de dupa 1990) plasa Romania in grupul tarilor ce au inregistrat transferuri de avutie moderate, alaturi de Polonia, Cehia, Letonia si Belarus.

Din grupul tarilor cu modificari relativ mici faceau parte Slovacia, Slovenia si Ungaria, iar in grupul in care inegalitatile s-au acumulat mai rapid au intrat Bulgaria, Estonia si Lituania, alaturi de Rusia, Ucraina si Moldova.

Criteriul de departajare l-au constituit evolutiile ponderilor la nivel national ale cvintilelor de venituri (cele cinci grupuri succesive de cate 20% din populatie ordonate dupa marimea veniturilor). Acestea s-au modificat cu mai putin de un procent in cel mai bun caz, doua procente in cazul mediu si mai pronuntat in varianta diferentierii mai rapide a veniturilor.

In grupul din care facea parte si Romania, cincimea cu veniturile cele mai scazute ramanea, insa, in toate cazurile undeva intre 9% si 10%, in timp ce cincimea cu cele mai mari venituri se situa la 35% - 37%. Adica inegalitatea era mai mica decat in Marea Britanie (reper al OCDE, cu 7% si, respectiv 40%).

Cresterea coeficientului Gini ne plasa sub Bulgaria si Cehia, dar peste Polonia, Ungaria si Slovacia. In toate tarile, pierderile relative de venituri s-au acumulat catre cincimea cea mai bogata a populatiei, pe fondul unei diminuari cu circa un sfert a nivelului de trai.

Romania a marcat o diminuare de 24% a veniturilor gospodariilor de muncitori, 20% in cazul celor de agricultori si 23% la pensionari.

Citeste mai multe despre Clasa mijlocie in criza: Evolutia inegalitatii in Romania - de la valori socialiste la valori ultracapitaliste pe cursdeguvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1878 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si ?.....

ce facem cu statistca asta ?....
As avea o idee ....de ce nu se duc jurnalistii direct la politicieni sa-i intrebe :
" stiti cu cit s-a micsorat venitul unui muncitor in X ani ? " ....."ati auzit de coeficientul Gini ?"
Degeaba citim noi tot felul de statistici ...cei alesi stiu oare ce se intampla in lume ?
In mod sigur stiu ce e sex-chatul ....de asta sunt sigur.

 

.. avem peste 125 de "cetateni" cu avere de peste

30 milioane dolari, fiecare .. si peste 12.500.000 cu avere de sub 30 milioane dolari, cu totii .. suntem vai de mama noastra !!! .. s-au dat tunuri de neimaginat sub atenta "indrumare" si "supraveghere" a imunitatii parlamentare si inamovibilitatii judiciare ..


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor