Criza politica lasa Romania fara bani. Finantarea, in pericol?

Miercuri, 08 August 2012, ora 07:18
3902 citiri
Criza politica lasa Romania fara bani. Finantarea, in pericol?

Pietele financiare, de unde Romania obtine sume importante de bani, nu au o perceptie prea buna in legatura cu scandalul politic din tara noastra, finantarea tarii fiind, astfel, mult mai dificila, potrivit analistilor.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a precizat ca lumea este formata din piete de unde Romania ia sume importante de bani, pentru a-si finanta deficitul bugetar, prin urmare trebuie transmise mesaje clare ca tara merge inainte.

Mugur Isarescu: Politicienii vor afla ca, in finante, gura bate fundul

"Efecte ale climatului politic instabil au fost sesizate cel mai rapid de evolutia puternic descendenta a monedei nationale in raport cu principalele monede de schimb, euro si dolarul. Din pacate, daca coordonatele politice raman aceleasi, costurile de finantare a deficitului bugetar vor deveni problema reala si foarte greu de gestionat in viitorul foarte apropiat.

Experienta anilor trecuti, cand, din imposibilitatea de a accesa pietele externe pentru finantarea deficitului, Romania a trebuit sa ceara ajutorul FMI, ar trebui sa ingrijoreze factorii politici decizionali si sa le indrepte acestora privirea catre economie si nu catre o batalie politica fara o miza reala", a avertizat Nicu Grigoras, broker la InterCapital, pentru Ziare.com.

Analistul Aurelian Dochia considera ca singura solutie pentru Romania este o combinatie a finantarilor, deoarece nu avem o singura institutie care ne poate furniza banii necesari. Insa el atrage atentia ca pietele financiare vor ramane in expectativa pana cel putin la alegerile parlamentare din toamna.

"In decurs de cateva saptamani nu se pot face prea multe lucruri. Noi trebuie sa ne rezolvam problemele interne, sa clarificam situatia politica, in noiembrie vom avea alegeri parlamentare si va rezulta o coalitie de guvernare care trebuie sa vina cu un program care sa fie credibil si pe placul pietelor financiare. Trebuie sa umblam la masurile de fond, nu cred ca se poate face ceva pe termen scurt ca sa impresionam pietele", a mentionat analistul, pentru Ziare.com.

La randul sau, Claudiu Cazacu, analist X-Trade Brokers, a spus, pentru Ziare.com, ca, din pacate, finantarea externa nu este la indemana, "cel putin nu fara un program anuntat si nu in mediul actual, cand suntem penalizati prin costuri in crestere".

Pana atunci, Romania are la dispozitie alte resurse, cum ar fi banii din acordul cu FMI si finantarea pe piata interna.

"Avem mai multe surse de finantare. Prima si cea mai la indemana este cea de la FMI, unde sunt cele mai scazute dobanzi, am putea trage bani din acordul preventiv, in caz de nevoie. Apoi, ne putem finanta de la bancile locale, adica de pe piata interna", a explicat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, Romania nu isi poate permite sa asigure banii necesari doar din aceste resurse, din doua motive: banii de la FMI se vor termina la un moment dat, iar dobanda de imprumut de la bancile locale ar putea creste, la randul ei, astfel ca nu va fi rentabil un astfel de imprumut.

In plus, se observa deja aceasta tendinta. Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, iar randamentul mediu a crescut la 5,66%, de la 5,53%.

Tocmai de aceea, pietele externe isi au rolul lor, deoarece ofera o gura de oxigen celor interne, iar banii de la bancile locale nu mai intra la Ministerul Finantelor, ci in economie.

Ce ar trebui sa faca Romania pentru a da pietelor semnale de incredere

Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, criza politica ar trebui solutionata cat mai repede, pentru ca pietele sa capete incredere in tara noastra.

"In contextul unei Europe puternic afectate de criza datoriilor suverane, cu tari precum Italia, Spania sau Grecia, care nu reusesc sa convinga investitorii sa le imprumute bani la dobanzi rezonabile, criza politica interna era ultimul lucru de care avea nevoie o economie autohtona subrezita puternic de masurile de austeritate din trecut, de lipsa investitiilor straine sau de lipsa de incredere a bancilor in mediul de afaceri", a mentionat brokerul Nicu Grigoras.

Seful delegatiei FMI: Sincer, suntem ingrijorati din cauza crizei politice din Romania

Dupa calmarea situatiei politice, care va avea loc, cel mai probabil, dupa alegerile parlamentare din toamna, Guvernul trebuie sa insiste ca avem un acord cu FMI, care reprezinta un certificat de incredere, sa demonstreze ca ne aflam in parametrii acestuia, iar apoi sa existe un program de guvernare pe termen scurt, cu unele masuri clare, potrivit analistului Constantin Rudnitchi.

In viziunea lui Claudiu Cazacu, Romania ar trebui sa depaseasca criza politica, sa hotarasca rapid in chestiunea presedintelui, sa aiba o formula guvernamentala care sa actualizeze programul economic la conditiile globale. "Trebuie continuata reforma sectorului public si investitia in infrastructura", a adaugat acesta.

Riscul de faliment al Romaniei si costurile de finantare au crescut - Cat de tare ne ingrijoram?

Vlad Muscalu, economist senior la ING Romania, a aratat, intr-o analiza remisa Ziare.com, ca sentimentul pe pietele externe variaza intre incertitudine si temerea unui viitor economic sumbru al tarii noastre. In consecinta, Credit Default Swap-ul (CDS) arata o probabilitate de 6% ca Romania sa intre in faliment. Comparativ, anul trecut, acest indice s-a mentinut sub nivelul de 5%.

In plus, conform forexpros.com, dobanda la obligatiunile pe 10 ani a ajuns, marti, la nivelul urias de 6,9%.

"Aici suntem, ce sa facem? Am avut CDS-uri anul trecut si sub 300 de puncte de baza, iar acum ele au crescut foarte mult si nu avem ce sa facem, decat sa terminam criza politica", a mentionat analistul Aurelian Dochia, care insista ca presiunile asupra finantelor sunt foarte mari.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, CDS-ul de 6% este un nivel de avertizare. "Guvernatorul a spus deja ca au iesit cateva miliarde de dolari din titluri de stat, iar ele pot fi afectate, in continuare, de instabilitatea politica".

Ideea este reiterata si de analistul Constantin Rudnitchi, care sustine ca acesti indici trebuie sa ne ingrijoreze.

"Chiar si Isarescu a precizat ca cearta din politica s-a vazut in cursul de schimb, iar, foarte curand, se va observa si in costurile de finantare", a precizat analistul.

Nicu Grigoras sfatuieste clasa politica sa se poarte cu maturitate si responsabilitate, pentru a da incredere investitorilor in tara noastra.

"Daca nu le vor primi in foarte scurt timp, e posibil ca, intr-un viitor nu prea indepartat, sa ceara chiar o noua runda de masuri de austeritate", a conchis brokerul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#costuri finantare Romania, #criza politica finante Romania, #criza politica bani Romania, #Romania piete externe , #financiar