Guvernul vrea o megastructura de supraveghere financiara: BNR, ASF si Finantele, sub aceeasi umbrela

Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:26
2745 citiri
Guvernul vrea o megastructura de supraveghere financiara: BNR, ASF si Finantele, sub aceeasi umbrela

Guvernul vrea sa infiinteze o structura-gigant cu rol in supravegherea financiara, ce va aduce sub "umbrela" ei institutiile cu atributii in domeniu, anume Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"In prezent, la nivel national, politica macroprudentiala, respectiv responsabilitatea mentinerii stabilitatii sistemului financiar in ansamblu nu este reglementata, in mod explicit, in legislatia interna. Supravegherea sistemului financiar national este una din atributiile Bancii Nationale a Romaniei, pentru sectorul institutiilor de credit, precum si o atributie a Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru sectorul pietei de capital, al asigurarilor si al pensiilor private.

Legislatia ce guverneaza activitatea celor doua autoritati de supraveghere nationale cuprinde prevederi referitoare la obligatia mentinerii stabilitatii financiare la nivelul fiecarui sector supravegheat, competenta exclusiva in domeniul mentinerii stabilitatii sistemului financiar in ansamblu nefiind conferita unei autoritati", este motivatia inscrisa in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

In consecinta, Guvernul are in plan sa reuneasca cele doua institutii si sa formeze, impreuna cu Ministerul Finantelor, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala.

Obiectivul fundamental al acestuia este "mentinerea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista la socuri si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice".

Proiectul stabileste atributiile Comitetului, acestea vizand "elaborarea strategiei privind politica macroprudentiala, analiza informatiilor disponibile si identificarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare, identificarea institutiilor de importanta sistemica, emiterea de recomandari si avertizari in vederea prevenirii sau diminuarii riscurilor si monitorizarea implementarii acestora, precum si monitorizarea implementarii recomandarilor emise de Comitetul European pentru Risc Sistemic", conform notei de fundamentare.

In plus, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala este responsabil si de coordonarea gestiunii crizelor financiare.

"In cazul in care sunt identificate riscuri la adresa stabilitatii financiare, acesta poate emite recomandari si avertizari privind riscurile. Destinatarii recomandarilor sunt fie autoritatile de supraveghere financiara microprudentiala, fie guvernul Romaniei", arata sursa citata. In cazul in care nu se vor lua masuri, acestea trebuie sa dea explicatii.

Cine va face parte din conducere

Organismul decizional al Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala este Consiliul general, care e format din 9 membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei 2 viceguvernatori si economistul sef ai bancii centrale, presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, doi reprezentanti ai Guvernului desemnati de prim-ministru.

"Avand in vedere responsabilitatile Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar in procesul de solutionare a situatiei institutiilor de credit aflate in dificultate, directorul acestei institutii va participa la intrunirile Comitetului, dar nu va avea drept de vot", arata nota de fundamentare.

UE considera ca banca centrala trebuie sa detina un rol major in domeniul politicii macroprudentiale. "Astfel, in contextul in care fiecare membru al Consiliului general are dreptul la un vot, nicio decizie contrara pozitiei Bancii Nationale a Romaniei nu va putea fi adoptata", arata sursa citata.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Guvern supraveghere financiara, #Guvern structura supraveghere financiara , #financiar