Unei persoane singure i-ar trebui doua salarii minime pentru un trai decent. Iohannis retrimite la Parlament legea cosului minim de consum

Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 14:43
16061 citiri
Unei persoane singure i-ar trebui doua salarii minime pentru un trai decent. Iohannis retrimite la Parlament legea cosului minim de consum
Foto: Facebook/ Monitorul Social

Monitorul Social anunta valorile cosului minim de consum pentru un trai decent in 2019, valori actualizate in luna septembrie 2019.

Astfel, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru 2019 este de 6.954 lei pe luna, iar pentru o familie de doi adulti si un copil este de 5.918 lei pe luna.

Astfel, o familie din doi adulti si doi copii ar avea urmatoare cheltuieli:

- alimentatie - 1.459 lei;

- imbracaminte si incaltaminte - 670 lei;

- locuinta - 1.822 lei;

- dotarea locuintei - 225 lei;

- cheltuieli cu locuinta - 483 lei;

- produse de uz casnic si igiena personala 243 lei;

- servicii - 507 lei;

- educatie si cultura - 562 lei;

- ingrijirea sanatatii - 111 lei;

- recreere si vacanta 240 lei;

- fondul de economii al familiei - 630 lei.

Pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.383 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.684 lei pe luna, in timp ce salariul minim net pe economie 1.263 de lei.

Conform unui comunicat de presa al Monitorului Social, in octombrie, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege conform caruia cosul lunar pentru un trai minim decent reprezinta principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie si a politicilor salariale.

"Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Iohannis in data de 26 octombrie 2019, care are la dispozitie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esentiala pentru predictibilitatea politicilor salariale si pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucratorilor.

Reamintim ca dincolo de dimensiunea sa sociala, legea raspunde si recomandarilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim", se arata in document.

Recalcularea valorii cosului s-a realizat in baza indicilor de preturi comunicati de Institutul National de Statistica pentru luna septembrie 2019, mai precizeaza sursa citata.

Monitorul Social este un proiect al Friedrich Ebert Stiftung (FES) Romania, care prezinta realitati sociale romanesti in cifre si date pentru a incuraja dezbaterea publica informata.

UPDATE - Presedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea OUG 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar.

Printre altele, Iohannis sustine ca, daca legiuitorul a prevazut initial prin lege valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decat printr-un act cu aceeasi forta juridica, adica tot prin lege, si nu prin OUG.

"O asemenea modalitate de reglementare, ce ar permite modificarea unei legi printr-o hotarare a Guvernului, echivaleaza cu o infrangere a principiului separatiei puterilor in stat, dar si a ierarhiei actelor normative, astfel cum este aceasta stabilita prin Constitutie. Respectarea acestor principii presupune cu necesitate reanalizarea de catre Parlament atat a anexei, cat si a prevederilor art. I pct. 3 din legea supusa reexaminarii", sustine presedintele.

De asemenea, in cerere se arata ca reanalizarea anexei "se impune si din perspectiva necesitatii stabilirii unei structuri bazate pe criterii si metodologii obiective si a unor componente raportate la unitati de referinta compatibile cu cele utilizate de institutiile cu competente in stabilirea valorii unora dintre componentele cosului minim".

Puteti citi integral cererea sefului statului aici

A.D.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cos consum septembrie familii , #financiar