Ziare.com

Unei persoane singure i-ar trebui doua salarii minime pentru un trai decent. Iohannis retrimite la Parlament legea cosului minim de consum

Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 14:43

   

Unei persoane singure i-ar trebui doua salarii minime pentru un trai decent. Iohannis retrimite la Parlament legea cosului minim de consum
Monitorul Social anunta valorile cosului minim de consum pentru un trai decent in 2019, valori actualizate in luna septembrie 2019.

Astfel, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru 2019 este de 6.954 lei pe luna, iar pentru o familie de doi adulti si un copil este de 5.918 lei pe luna.

Astfel, o familie din doi adulti si doi copii ar avea urmatoare cheltuieli:
- alimentatie - 1.459 lei;
- imbracaminte si incaltaminte - 670 lei;
- locuinta - 1.822 lei;
- dotarea locuintei - 225 lei;
- cheltuieli cu locuinta - 483 lei;
- produse de uz casnic si igiena personala 243 lei;
- servicii - 507 lei;
- educatie si cultura - 562 lei;

- ingrijirea sanatatii - 111 lei;
- recreere si vacanta 240 lei;
- fondul de economii al familiei - 630 lei.

Pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.383 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.684 lei pe luna, in timp ce salariul minim net pe economie 1.263 de lei.

Conform unui comunicat de presa al Monitorului Social, in octombrie, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege conform caruia cosul lunar pentru un trai minim decent reprezinta principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie si a politicilor salariale.

"Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Iohannis in data de 26 octombrie 2019, care are la dispozitie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esentiala pentru predictibilitatea politicilor salariale si pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucratorilor.

Reamintim ca dincolo de dimensiunea sa sociala, legea raspunde si recomandarilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim", se arata in document.

Recalcularea valorii cosului s-a realizat in baza indicilor de preturi comunicati de Institutul National de Statistica pentru luna septembrie 2019, mai precizeaza sursa citata.

Monitorul Social este un proiect al Friedrich Ebert Stiftung (FES) Romania, care prezinta realitati sociale romanesti in cifre si date pentru a incuraja dezbaterea publica informata.

UPDATE - Presedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea OUG 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar.

Printre altele, Iohannis sustine ca, daca legiuitorul a prevazut initial prin lege valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decat printr-un act cu aceeasi forta juridica, adica tot prin lege, si nu prin OUG.

"O asemenea modalitate de reglementare, ce ar permite modificarea unei legi printr-o hotarare a Guvernului, echivaleaza cu o infrangere a principiului separatiei puterilor in stat, dar si a ierarhiei actelor normative, astfel cum este aceasta stabilita prin Constitutie. Respectarea acestor principii presupune cu necesitate reanalizarea de catre Parlament atat a anexei, cat si a prevederilor art. I pct. 3 din legea supusa reexaminarii", sustine presedintele.

De asemenea, in cerere se arata ca reanalizarea anexei "se impune si din perspectiva necesitatii stabilirii unei structuri bazate pe criterii si metodologii obiective si a unor componente raportate la unitati de referinta compatibile cu cele utilizate de institutiile cu competente in stabilirea valorii unora dintre componentele cosului minim".

Puteti citi integral cererea sefului statului aici

A.D.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre cos consum septembrie familii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Buna socoteala

acum intrebati-va cate familii din tara asta au un venit lunar brut de asemenea proportii?

 

*

Dacă salariu ăsta are proporții inseamnă că merităm mult mai puțin, nu-i așa? Aici am ajuns cu guvernările și președintele care l-am avut. Nu putem să ne dorim mai mult.

Am intrebat cati romani

si nu m-am referit la voi, astia cu pensii speciale sau indemnizatii de parlamentari
Trollii nu stiu ce salariu au

calculele sunt corecte..

tocmai de aceea cei ce ne conduc si au facut salarii cat de cat decente.Mai rau e pentru restul.

 

"Si au facut", sau "si-au facut"?! Ca de la Graur incoace...

Poti detalia?

Trebuie precizat ca in suma calculata

intra si chiria, fara chirie costul scade cu aproape o treime.

 

Dormi in sant?!

Crediteaza-i cu prezumtia de profesionalism, pe cei care au facut "cosul minim de consum".
Macar atat, daca "nu vezi" salariile (si pensiile) de 15.000 lei lunar (nete la stat).

Daca citeati articolul

ati fi observat la pozitia 3 'Locuinta', care inseamna chiria (cheltuielile cu locuinta apar separat). Altminteri remarc limbajul ales pe care il folositi. Daca nu aveti respect pentru mine, macar pentru copiii care intra pe site si care ar trebui feriti de limbajul suburban, sa nu-l foloseasca si ei mai tarziu.

®

Uluitoare și epuizantă treabă;de-aia nu participă la dezbateri ptr. turu' 2.,am ințeles. Doar că salariul ăla nu reflectă calitatea vieții la un nivel decent, poate la nivel PSD. D-le Iohannis unde e Romania educată? Salariu minim nu inseamnă așa ceva, poate doar o Romanie neo feudală. Fiți președintele Romaniei nu al Romanistanului!

 

Bag sama că ăstia de la monitoru' lu' peste

trăiesc in paradisul nebunilor.
Si dacă n-am venitul ăsta minim, mi-l măreste? Sau doar ii amendează careva?

 

Plavanul a primit O LEGE pentru promulgare si a respins-o ca era OUG

"Presedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea OUG 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar."
"Iohannis sustine ca, daca legiuitorul a prevazut initial prin lege valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decat printr-un act cu aceeasi forta juridica, adica tot prin lege, si nu prin OUG.".

Nu e boou. se preface.
Nu vrea sa stim ca salariul minim net este 1263, iar minimul necesar la o (una) persoana este de 2684 lei.
"valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent....
pentru o persoana adulta singura este de 2.684 lei pe luna, in timp ce salariul minim net pe economie 1.263 de lei."
Spre stiinta pensia mea este de 2259 lei, dupa 42 ani contributie, ultimii 25 ani fiind Director Economic, dar NU LA STAT.
Nici macar cat cosul minim de consum!
Bravo Plavane!

 

Asa incepe Sezonul 2 cu Johanis! Cosul minim e PREA MAREEEE....

Viitorl se vede deja, e dupa colt (dupa turul II).

 

Si pana la urma de ce mai e lege daca nu se APLICA?

Asta ca sa spuna lumea ca EI lucreaza ????Tpocritii!TOTI si stanga si dreapta!Sa traiasca si ei cu salariul minim pe economie!

 

Concluzia e clara

statul roman nu ofera profesorilor un trai decent: pentru toate pozitiile didactice din preuniversitar, cu exceptia "Profesor studii superioare de lungă durată grad didactic I", vechime > 20 ani, coeficientul din legea 153 este < 2.00.

Iar in universitar, trebuie sa fii conferentiar cu > 10 ani vechime sau lector cu > 25 ani vechime pentru a visa la un trai decent (ca persoana singura).

Similar in cercetare, daca nu esti CS1 sau CS2, nu poti avea in vedere un trai decent.

In sistemul medical situatia-i mai roz: asistentii sunt cei care-s sub miraculosul coeficient 2!
In concluzie, iata ce pret a pus PSD pe capul profesorilor: sub limita traiului decent.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor