Opinii Schemele Ponzi, retele sociale bazate pe minciuna

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 21:12
6164 citiri
Opinii Schemele Ponzi, retele sociale bazate pe minciuna

Multi Level Marketing este de ani buni o "alternativa" la independenta financiara. Dar nu este altceva decat o schema Ponzi, schema frauduloasa introdusa de catre fondurile de investitii care generau profituri uriase anumitor persoane, folosind investitiile altor persoane.

Doar ca romanul nu prea intelege ce inseamna un sistem MLM si se simte mereu atras de himera unor bani facuti usor. Ceea ce nu vad persoanele care adera la aceste sisteme este ca in oricare sistem MLM ar intra, asigurari, produse naturiste, produse cosmetice, in fiecare trebuie sa detii un anumit capital pentru a putea investi in ceea ce firma comercializeaza.

Sunt companii care solicita ca in momentul in care ai aderat la organizatie sa investesti o anumita suma de bani, reprezentand formarea unui "stoc". Sunt alte companii care te obliga la plata unor tarife de instruire. Altele cer experimentarea produselor pe propria piele.

Unele sisteme nu iti cer sa intri cu un capital, ci te conving ca in vanzari nu ai cum sa reusesti daca nu arati ca tu insuti ai folosit produsele pe care le comercializezi.

De exemplu, in cazul asigurarilor de viata, 90% din persoanele care activeaza in acest sistem, pentru a se ridica la un nivel mai mare in cadrul organizatiei, adica daca vor sa treaca de la Junior la Junior cu o stea, trebuie sa detina o asigurare in valoare de x lei.

Pentru a creste mai mult in organizatie, trebuie ca acest Junior sa aduca mai multe persoane care sa activeze sub el. Organizatiile de acest tip nu se dezvolta prin vanzarea asigurarilor pe scara larga, stand la un stand si taind chitante. Nu. Ei se dezvolta prin vanarea efectiva a posibilior clienti. Se bazeaza pe relatiile personale, pe familie.

Persoana care cauta sa faca asigurari incearca in primul rand sa acceseze persoanele din jurul sau, prieteni, familie, cunostinte, rude. Exista un paralelism in acest sistem.

De cate ori un produs reuseste sa fie vandut, cumparatorul trece printr-o experienta de cooptare. Cumparatorul este atras inspre aderarea la organizatie, aderare care in mod normal inseamna o alta taxa. Taxa care in general este destul de consistenta. Mirajul eventualelor castiguri este cel care ii indeamna pe viitorii pagubiti la acceptarea unei "colaborari".

Retele in care toata lumea minte pe toata lumea

MLM-urile sunt retele sociale. Retele in care toata lumea minte pe toata lumea. Fiecare dintre participanti sunt invatati cum sa agreseze clientul. Putini dintre acesti vanzatori au experienta comerciala. Sunt invatati sa fie insistenti, sunt invatati sa prezinte doar partile bune ale asigurarilor. Sunt invatati sa minta. Si foarte putini dintre ei sunt familiarizati cu legislatia legata de sistemul romanesc de asigurari.

CARITAS-ul de la sfarsitul anilor 90 este cel mai clar exemplu de schema Ponzi piramidala. Au existat intr-adevar persoane care au castigat de pe urma participarii la aceasta schema. Cele mai multe persoane in schimb au ramas cu banii investiti si cu sperantele spulberate.

Se folosea in aceasta schema un raport de 8 la 1. Aceasta insemna ca daca investeai 1 leu, dupa trei luni castigai 8 lei. A fost cea mai mare himera aruncata romanilor de la revolutie si pana in perioada creditarii oferita de catre banci.

CARITAS-ul a fost predecesorul MLM-urilor. Dupa el a inceput sistemul asigurarilor, au aparut companii de cosmetice sau farmaceutice care au lansat scheme financiare piramidale care aveau la baza un singur concept: inselaciunea.

Existenta acestor companii pe piata se datoreaza oamenilor care cauta alternativele la imbunatatirea conditiilor de existenta prin cresterea veniturilor proprii.

Totusi, participantii in mod direct la aceste scheme sunt de cele mai multe ori victimele sistemelor. Statutul de victima a acestora nu mai impresioneaza pe nimeni, ceea e ar putea insemna sfarsitul MLM-urilor ca si sisteme piramidale.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#sistem piramidal mlm, #multi level marketing, #caritas schema ponzi , #financiar
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
In capitalism, daca nu te tii bine de buzunare
Poza I_Rationalul
I_Rationalul
rank 2