Tara in care banii pot fi spalati legal

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 22:18
3211 citiri
Tara in care banii pot fi spalati legal

Guvernul argentinian a lansat, incepand cu 1 iulie, un instrument financiar care poate fi achizitionat de orice cetatean in schimbul dolarilor americani nedeclarati pe care ii detine, intr-o incercare de a introduce acesti bani in economie.

Detinerea sau utilizarea valutei americane nedeclarate a fost interzisa in Argentina din 2011, aceasta fiind una dintre masurile luate de presedintele argentinian Cristina Fernandez de Kirchner pentru a limita inflatia, scrie Quartz.

Instrumentul, numit Certificat de Depozit pentru Investitii (CEDIN) si emis de banca centrala a Argentinei, este destinat incurajarii investitiilor in sectoare economice puternic afectate, cum este cel imobiliar.

Cea mai mare banca europeana, acuzata de spalare de bani in Argentina

In timp ce inflatia a crescut, argentinienii au acumulat cantitati mari de valuta americana. In prezent, in Argentina, cantitatea totala de dolari americani nedeclarati este estimata la aproximativ 160 de miliarde.

O mare parte din aceasta cantitate este detinuta probabil de catre membrii retelelor de crima organizata, traficanti de droguri si contrabandisti. Astfel de activitati sunt din ce in ce mai intense in Argentina. Tara a fost criticata pentru ca nu a aderat la standardele internationale privind combaterea spalarii de bani.

"Ei (autoritatile - n.red.) spera ca certificatele CEDIN vor avea un efect de spalare a banilor ilegali - bani ai organizatiilor infractionale", a afirmat Robert Shapiro, cofondator al unei firme de consultanta.

Perchezitii la evazionisti - spalare de bani de 10 milioane de euro (Video)

Majoritatea analistilor sunt de parere ca cetatenii obisnuiti nu vor renunta la pretiosii lor dolari, iar singurii care vor cumpara noile certificate vor fi cei care au nevoie de un instrument legal pentru a-si spala banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#spalare bani legal Argentina, #certificat dolari ilegali , #financiar