Fondul Proprietatea, unic in Europa de Est - Financial Times

Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:54
2374 citiri
Fondul Proprietatea, unic in Europa de Est - Financial Times
Foto: Arhiva

Fondul Proprietatea este un fond national unic, potrivit analistilor Financial Times. Infiintat in 2005 pentru a rambursa persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, fondul nu are nici un echivalent in Europa de Est.

In plus, manangementul fondului a fost atribuita unui singur administrator de fond, Franklin Templeton, care gestioneaza active de la stat in valoare de 3,5 miliarde de euro, comenteaza analistii de la Financial Times.

Chiar si mai ciudat este faptul ca acest fond inchis a devenit unul agresiv de activ si, in prezent, da in judecata statul care l-a creat.

Cu toate acestea, si investitorii straini au inceput sa cumpere. Din luna ianuarie a anului trecut, cand a avut loc listarea pe Bursa de Valori Bucuresti, cel putin trei investitori straini au facut achizitii, inclusiv Elliott Associates, un fond de hedging care si-a facut renume prin faptul ca da in judecata guvernele emergente din toata lumea si care nu este, totusi, cunoscut ca risipitor de bani.

Prin urmare, de ce exista un interes asa mare?

In primul rand, exista alura lui Mark Mobius, seful Franklin Templeton, legendar investitor in pietele emergente, care a calatorit prin lume 25 de ani pentru a cauta oportunitati de investitii.

Apoi este legatura cu sectorul energiei, aproape toate companiile fondului activand in acest domeniu, intr-un fel sau altul. Acest lucru este deosebit de atractiv pentru investitorii institutionali, care cauta noi modalitati de a-si majora detinerile pe domeniul energiei, sperand ca preturile vor creste pe termen lung.

Nu in ultimul rand, fondul a devenit mai transparet si lichid dupa listare. Poate mai important este faptul ca pretul actiunilor sale sunt la 60 la suta din valoarea nominala, atragand investitorii pe termen lung.

Totusi, investitiile in Fondul Proprietatea sunt un risc. Trebuie luata in calcul economia Romaniei, capacitatea elitei politice din Romania de a implementa reformele si daca Fraklin Templeton poate aduce societatea la un nivel mai inalt de guvernanta corporativa.

Impactul FMI

Cu adevarat, guvernul are putine optiuni. Inainte de intrarea in UE, Romania a cheltuit prea mult, a majorat pensiile si salariile, iar, in 2009, FMI a fost nevoit sa intervina, cu un credit 13 miliarde de euro si tinte macroeconomice stricte.

O serie de reduceri de cheltuieli, combinate cu reformele, incep sa dea roade. PIB-ul, care scazuse cu 6,6 la suta in 2009, a urcat cu 4,4 procente in al treilea trimestru din 2011. Deficitul bugetar va ajunge de la 7,3 la suta la 1,9%.

"Nava a fost intoarsa. Acum, cheia este sa accelereze cresterea economica, prin folosirea mai eficienta a fondurilor structurale", a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania.

Insa FMI nu este singurul agent al reformei in Romania. Detinand importante pachete de actiuni in multe companii de stat, fondul a pus presiune pe boardurile de conducere sa se concentreze pe crestere si profitabilitate si sa elimine pierderile.

Una din masuri a fost votarea impotriva unui proiect la Romgaz, prin care acesta ar fi trebuit sa recicleze emisiile de dioxid de carbon. "Proiectul ar fi costat 1 miliard de euro si ar avut o valoarea neta negativa pentru toate cele trei companii implicate. De aceea am votat impotriva", a precizat Adrian Cighi, un analist al Franklin Templeton.

Coruptia, pe faras

Incet, incet, coruptia, clientelismul si ineficienta sunt scoase din companiile de stat, noteaza analistii Financial Times.

Petrom este un exemplu perfect, sustin acestia. De cand a fost preluata de OMV, compania a renuntat la afacerile neprofitabile, a redus forta de munca de la 60.000 de persoane la 20.000, a creat un board de directori independenti si si-a reinnoit complet guvernanta corporativa.

Acest lucru se spera a fi realizat la toate companiile, sa devina mai eficiente si mai profitabile, iar multe, in cele din urma, vor fi listate pe bursa, creand valoare pentru actionarii sai, inclusiv pentru Fondul Proprietatea.

Insa discountul imens al actiunilor reflecta ingrijorarea investitorilor privind expunerea fondului la implicarea politica. Aflat sub presiune sa reduca deficitul, guvernul roman a acceptat, anul trecut, o "donatie" de 100 de milioane de euro de la Romgaz. Oficialii FP au fost furiosi, deoarece acest lucru a redus valoarea companiei si a trimis un mesaj foarte prost investitorilor.

Totusi, Mobius crede ca acest lucru nu se va mai repeta. El crede ca Romania sta bine din punctul de vedere al atragerii investitorilor, fata de alte state emergente. "Romania se dezvolta la fel de mult precum celelalte state europene. Dar am impresia ca va face un salt urias inaintea multor din aceste state, in anii care urmeaza", a conchis Mobius.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
#fondul proprietatea, #Mark Mobius, #investitii Fondul Proprietatea , #Fondul Proprietatea